Skip to content

Document Header

ВЕЛИКИ ПРОЈЕКАТ „МЕРКУРА“ ПОЧЕТАК РАДОВА НА „РОМАНИЈИ“

ВЕЛИКИ ПРОЈЕКАТ „МЕРКУРА“ ПОЧЕТАК РАДОВА НА „РОМАНИЈИ“ published on

Специјална болница „Меркур“ започела је реализацију великог пројекта, луксузног хотела са четири звездице, на локацији некадашње Виле „Сплендор“, односно „Романије“. Нови хотел и пратећи садржаји употпуниће туристичку понуду Врњачке Бање, подићи је на виши ниво.Romanija

Пројектант објекта је „Interra land plan doo“  Врњачка Бања, односно архитекта Марина Дуњић. Израда пројекта трајала је око две године, уз измене, допуне, проширење плаца добијено накнадно и остварење услова за доградњу отвореног базена. Радни назив пројекта је „Хотел посебне намене за здравствени туризам“. Хотел ће осим класичних соба, са 75 до 85 лежаја, поседовати медицински блок и модеран спа центар са свим садржајима, сауна парком, базенима, мини теретаном, имаће савремену кухињу по HACCP стандарду, ресторан, салу за састанке, кровну терасу…

– Наши планови су да на овој локацији изградимо објекат који би пружао услуге лицима која би користила медицински туризам на неком врхунском нивоу. Значи објекат би требало да буде у рангу објекта са четири звездице. Превасходно би био намењен иностраним гостима са којима већ имамо потписане неке уговоре. Успоставили смо сарадњу у неком мањем обиму која би се касније ширила са отварањем новог објекта.

Инвестиција према првим проценама је вредна око 300 милиона динара, а у то није ушао обрачун комплетне опреме која би се уградила у објекте.

Ми смо у разговорима са Министарством здравља и Министарством туризма покренули иницијативу да се направи Стратегија развоја медицинског туризма у Србији јер су и они препознали да су то ствари у којима Србија може да оствари додатне приходе од иностраних гостију, па самим тим и Врњачка Бања, тако да су наши планови да се претежно инострани гости смештају у ове објекте где би биле услуге за високо платежну клијентелу.

Након правних процедура на пројекту смо радили више година зато што стара зграда неће бити срушена, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе. Добили смо њихову сагласност, урадили пројекат, у децембру прошле године добили смо грађевинску дозволу. Према првим плановима које смо направили вода из бушотине би служила за снабдевање објекта који у свом саставу има један мањи и један већи базен, значи вода би се користила у терапеутске сврхе за лица која користе услуге у овим објектима, а у зависности од издашности, постоји могућност да се вода користи и за неке сврхе уштеде, значи за санитарну воду и за грејање, сазнајемо од Божидара Вучковића руководиоца правне службе у СБ „Меркур“.

– Надамо се да ће вода из бушотине имати термалне особине тако да ћемо са њом моћи евентуално уз помоћ топлотних пумпи да грејемо објекте, а и да користимо за пуњење базена који ће имати један отворени део тако да ће гости моћи и зими да га користе.

Пројекти су тренутно на ревизији. Кад буду враћени приступићемо расписивању тендера за избор најповољнијег понуђача за грађевинске радове. Ми смо приступили радовима са уклањањем постојеће мале зграде која је била доста оштећена тако да није могла да се санира. Велика зграда остаје и њој ће се вратити стари сјај са почетка двадесетих година. Поред ње дограђује се још један део анекса, укупна бруто површина биће око 3.500 квадрата, односно 2.800 квадрата нето, рекао нам је Микица Бановић, руководилац за инвестиције у „Меркуру“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial