Skip to content

Document Header

Велики српски научници: Стеван П. Бошковић

Велики српски научници: Стеван П. Бошковић published on

Почев од 2. августа сваког четвртка у овом месецу биће представљено стваралаштво по једног српског научника познатог или мање познатог широј јавности, али чији је научни рад значајан. То је пројекат  „Приче о времену“ који се традиционално реализује у августу месецу.predavanje

У Замку културе, Јелена Боровић Димић, виши кустос, представила је Стевана Радојчића који је, у овом циклусу први предавач, а који је представио живот и научни рад геодетског генерала и академика Стевана П. Бошковића.

По прв пут говорило се о једном научнику из области геодезије. Стеван П. Бошковић је био органиозатор првих савремених геодетских радова у Србији и Југославији. Пројектовао је и успоставио прву тригонометријску и нивелманску мрежу у Србији и са ње отпочео тачан топографски премер земљишта. У ове радове уткао је најсавременија научна и стручна сазнања и оплеменио их властитим решењима, модификујући методе мерења, геодетске инструменте и прибор. Стеван П. Бошковић је учествовао у раду више међународних асоцијација. Био је делегат Српске академије и Министарства војске и морнарице на конгресима у Риму, Мадриду, Прагу, Стокхолму, Лисабону и Единбургу. На овим конгресима Бошковић је подносио извештаје о радовима Војногеографског института и учествовао у раду многих комисија.

Стеван П. Бошковић је објавио велики број радова из области геодезије, астрономије, геофизике и географије. Аутор је више географских карата.

Стеван Радијчић је занимљивим предавањем заинтересовао присутне како за ставаралачки рад тако и за животни пут изношењем мање знаних података о Стевану П. Бошковићу, великом српском научнику.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial