Skip to content

Document Header

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ САБОР У ГРАЧАЦУ

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ САБОР У ГРАЧАЦУ published on

СУМИРАЊЕ ДОСТИГНУЋА И ВРХУНСКА ЗАБАВА

Великогоспојински Сабор у Грачацу из године у годину постаје место сабирања све већег броја грађана не само око Храма Светог Саве  већ и у МЗ Грачац па су овогодишњи ДАНИ надмашили сва ранија и по броју посетилаца, разноврсном програму, постигнутом у МЗ Грачац у протеклој години,за свачију душу, за старо и младо. У четири Саборска дана на ноге се дигло читаво село, да угости и дочека, покаже лепоте краја и живота на селу. Свој допринос дали су добровољни даваоци крви, бајкери, чувари традиције из КУД „Свети Сава“ из Грачаца и околних места, спортисти, пољопривредници, ловци и други спремни да прихвате госте и путнике намернике. Ноћни живот и температуру под шатрама својим наступима подизали су познати извођачи и певачи попут Новице Неговановића, Халида Муслимовића, Вере Матовић, Андрије Ојданића-Ере и перспективних певача и певачица са естраде уз пратњу оркестра Милета Станчића.

Уочи славе Црвени крст Врњачка Бања је са МЗ Грачац и Заводом за трансфузију крви из Београда организовао акцију добровољног давања крви на којој је прикупљено 50 боца драгоцене течности а даваоци из Луке Бар дали су Акцији међународни карактер. 

Централна прослава сеоске славе одржана је 28. августа литургијом у Храму, старијем од Жиче , преко сечења славског колача, културно-уметничког програма и обраћања председника општине Бобана Ђуровића који је истакао достигнућа Општине, унапређење живота на селу и МЗ Грачац у протеклом периоду. Отворене су просторије Ловачког дома изграђене у склопу Школе а током приредбе уручена су признања заслужним грађанима који су својим радом и ангажовањем годинама   „подизали“ своје село и проглашени победници 4. смотре шљивових ракија „Грачачка капљица 2019“. И овога пута посебна „атракција“ био је бик на ражњу из радионице Касапина Броће.

ГРАЧАЧКА КАПЉИЦА ПРОПРАТНА МАНИФЕСТАЦИЈА САБОРА

На 4. смотри шљивових ракија „Грачачка капљица 2019“ победила је ракија грачачког зета Жарка Зелинчевића са оценом 18,56 испред Јоване Новаковић из Горње Трепче са оценом 18,52, док је „част“ локалних излагача спасао Ненад Николић-Мики из Отрока чија је шљива са оценом 18,50 заузела треће место. Све три ракије су оцењене „високим златом“ и рангиране су за завршно такмичење за најбољу српску ракију за завршно такмичење на Институту за воћарство у Чачку.

Ова, све масовнија Манифестација, окупила је ове године 67. произвођача шљивових ракија која је осим локалних излагача окупила и госте од Косова и Метохије преко читаве Србије па је показан изузетан квалитет са 19 златних медаља, са оценом изнад 18, оцењеним од стране државне Комисије. За прва три места награде у виду храстових буради уручили су Бобан Ђуровић, организатор, председник удружења „Грачачка капљица“ и председник Задружног савеза Србије Никола Михајловић истакавши том приликом да овом селу, које скоро све има, треба Задруга као ослонац пољопривредне производње и обећао помоћ око њеног оснивања. 

У оквиру Манифестације у просторијама ОШ „Бранко Радичевић“ код Цркве одржана је својеврсна обука кроз стручна предавања која су одржали проф. др Светомир Милојевић и дипл. инж. техн. Владимир Митровић да би на округлом столу који је окупио, велики број учесника, покренута  иницијатива за успостављање организоване производње и продаје шљивовице базиране на аутохтоним сортама Западне Србије.  

Организатор ових лепих ДАНА у Грачацу била је МЗ Грачац уз подршку Општине Врњачка Бања. Комисије за пољопривреду, Туристичке организације Врњачка Бања као и многобројних добротвора.

Жарко Марковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial