Skip to content

Document Header

Веома успешна трибина о проти хаџи Јефтимију Поповићу

Веома успешна трибина о проти хаџи Јефтимију Поповићу published on

У четвртак,  18. јануара у просторијама Народне библиотеке „Др Душан Радић“ одржана је трибина посвећена делу проте хаџи Јефтимија  Поповића.tribina

Тако је започет циклус трибина посвећен знаменитим Врњчанима који су својим делом обележили историју нашег места, а поводом овогодишњег јубилеја, сто педесет година организованог бављења туризмом  и бањског лечења у Врњачкој Бањи.

 Намера иницијатора ових трибина, директора Библиотеке, Дејана Лучића је да се кроз предавања и излагања о знаменитим Врњчанима исприча прича о историји и развоју Врњачке Бање.

О врњачком проти хаџи Јефтимију Поповићу (1800-1869) говорили су Јелена Боровић Димић,виши кустос Замка културе и отац Радош Младеновић. За ову прву у низу трибина које ће се одржати током целе године,  владало је  заиста велико интересовање, па је било и оних који су имали проблема да пронађу место за седење. Након уводне речи директора Лучића који је поздравио присутне, уследило је излагање Јелене Боровић Димић која се бавила детаљним проучавањем живота проте Јефтимија,  и утицаја који је имао на развој Врњачке Бање у XIX веку.

 Један од циљева ове трибине био је  и да се укаже на значај проте Јефтимија који је први спровео каптацију врњачких извора и који је донекле незаслужено у сенци Павла Мутавџића. Након Јелене Боровић Димић о проти Јефтимију говорио је отац Радош Младеновић, надахнуто и са пуно љубави, те са повременим дигресијама које су одлазиле ван базичне теме, али које нису реметиле ток његове беседе.tribina 2

Тако је на Крстовдан врло успешно започет опсежан и амбициозно замишљен циклус трибина посвећених обележавању 150 година организованогбављења туризма у Врњачкој Бањи.

Следећа у планираном низу трбина ће се десити у фебруару и биће посвећена Павлу Мутавџићу.

 

Мирослав Сташић

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial