Skip to content

Document Header

Вредан поклон Врњачкој Бањи за јубиларних 150 година

Вредан поклон Врњачкој Бањи за јубиларних 150 година published on

Министарство трговине, туризма и телекомуникација препознало је Врњачку Бању као једну од најбитнијих туристичких дестинација у Србији.Mica Dumanovic

У протекле три године ово Министарство реализовало је неколико великих пројеката који су битно побољшали квалитет туристичке понуде Врњачке Бање. Поред улагања у инфраструктуру Министарство је улагало и у манифестације које се током године одржавају у Бањи. Захваљујући Влади Републике Србије, Министарству трговине и ресорном министру Расиму Љајићу, за протекле три године у инфраструктуру Врњачке Бање уложено је 53 милиона динара, док је у манифестације уложено 12,3 милиона динара.

Следећи пројекат који ће Министарство за туризам реализовати је Пројекат уређења Црквеног брда“. Тим поводом разговарали смо са Милутином Думановићем, помоћником председника општине, који је задужен за туризам.

– Црквено брдо је под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Како је дуги низ година то брдо девастирано, сматрали смо да је неопходно кренути у његово сређивање. Брдо је прави бисер Врњачке Бање, по лепоти и локацији и потпуно заслужује да га ставимо у функцију туризма. У првој фази реновирали смо Амфитеатар који је као грађевина јединствен у Србији.

Други пројекат који је Министарство одобрило, вредан 13 милиона динара, је „Водопад“ и планирано је да се реализује до краја октобра. Извориште водопада налазиће се на улазу у Амфитеатар, на висини од двадесетак метара, са водотоком који гледа на Променаду и Врњачки парк и завршним водопадом који ће се са висине од 3,5 m сливати на Променаду, односно у нову фонтану. Водопад ће се у потпуности уклапати у природни амбијент и то је велико преимућство ове атракције. Пројекат „Водопад“ обухвата и изградњу новог павиљона и видиковца и пратећу инфраструктуру пешачких стаза. Туристи ће бити у прилици да уживају у прелепом погледу на Променаду и Централни парк, рекао нам је Думановић.

На Црквеном брду постоје старе, неуређене стазе кроз шумовити предео. То је био почетни потенцијал за нови пројекат „Уређење стаза и дела парка на Црквеном брду“.

– Овај пројекат планирамо да радимо паралелно са „Водопадом“. Простор од 3 ha и 2 km стаза ставићемо у функцију рекреације и одмора за наше госте. Уређење подразумева израду пешачких стаза, расвете, комплетног мобилијара и уређење комплетне хортикултуре. Један део шумовите површине уредићемо као парковску површину. Комплетан пројекат финансираће Министарство за туризам, заједно са Општином Врњачка Бања.

Како улазимо у годину великог јубилеја, 150 година организованог бављења туризмом, ови пројекту на Црквеном брду биће прави поклон Врњачкој Бањи за туристичку сезону у 2018. години, каже Милутин Думановић.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial