Skip to content

Document Header

Врњачка Бања добија водопад и нове пешачке стазе на Црквеном брду

Врњачка Бања добија водопад и нове пешачке стазе на Црквеном брду published on

На Црквеном брду почела је изградња водопада и нових печаких стаза, по идејном решењу мр Благоја Димића, а главни пројекат изградње  и реконструкцију израдила је Општинска стамбена агенција.Vrnjaka-Banja-rekonstrucija-
Милутин Думановић, помоћник председника Општине истакао је  да се пројекат реализује уз помоћ Министарства за трговину и туризам Владе Републике Србије и Општине Врњачка Бања
Реконструкција пешачких комуникација подразумева денивалацију и формирање платоа у зони улаза у подземни тунел и на Тргу културе. Вршиће се партерно уређење пешачких стаза, хортикултуре и расвете. У делу испод летње позорнице се дограђује садржај водопада – композиције различитих водених садржаја, са припадајућом инфраструктуром и инсталацијама.
Постојеће стазе се реконструишу у смислу смањења нагиба рампи увођењем степеница. Обрада газећег слоја биће у граниту и префабрикованим бетонским елементима са одговарајућим слојевима. Потпорни зидови биће од бетонске конструкције са облогом од камена, а пројектована  је и ограда од челичних профила.
Део платоа код Летње позорнице, који је у израженом паду према приступној стази – биће нивелисан у постојећем континуитету платоа. Плато видиковца подразумева делимично нову грађевину у армираном бетону са облогом од камена и оградом. Постојећи дрвени павиљон који је у лошем стању се реконструише у истом габариту и на истом месту. Нова архитектура  је у бетону (алуминијум, стакло, дрво) са истом функцијом и незнатним проширењем приступног платоа. Све врсте интервенција подразумевају максимално пажљиво уклапање у постојећу структуру овог амбијента и поштовање аутохтоних материјала.
Водени садржаји се састоје од мале акумулације језера које прикупља воду, која цури са стене, и  наставља се водотком (брзоток комбинован са малим слаповима) који се серпентински, пратећи стрму конфигурацију терена и распоред стена, са продором испод стазе,  даље улива у велику акумулацију/базен,  из кога се формира водена композиција великог водопада на коти Променаде/ Трга културе.
Рок за завршетак радова је три месеца.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial