Skip to content

Document Header

ВРЊАЧКА БАЊА НА VII МЕЂУНАРОДНОМ КОНГРЕСУ „САНКТ ПЕТЕРБУРГ И СЛАВЕНСКИ СВЕТ”

ВРЊАЧКА БАЊА НА VII МЕЂУНАРОДНОМ КОНГРЕСУ „САНКТ ПЕТЕРБУРГ И СЛАВЕНСКИ СВЕТ” published on

У периоду од 19.- 22.11.2019. године, у Санкт Петербургу (Русија) одржан је VII Међународни конгрес под називом „Санкт Петербург и славенски свет“ у организацији града, а који је ове године био посвећен образовању. 

На конгресу су у оквиру пленарне седнице своје искуство у приступу образовања представиле су Словенија (Блед), Хрватска (Ријека, Вараждин, Загреб), Република Српска (Бања Лука), Северна Македонија (Скопље), Бугарска (Варна), Црна гора (Херцег Нови) и Србија (Врњачка Бања, Врање, Крагујевац и Ниш). Отварању Конгреса је присуствовао и Председник Републике Српске Милорад Додик. Сарадња Врњачке Бање са Санкт Петербургом већ традиционално се наставља захваљујући вишегодишњој сарадњи Клубу Витезова реда Александра Невског и УГ „Сачувајмо Отроке“.
У оквиру своје презентације „Образовање у функцији развоја туризма“, делегација Врњачке Бање је представила систем формалног и неформалног образовања и то средњу стручну школу Угоститељско туристичку, Факултет за хотелијерство и туризам и стицање стручне праксе у врњачким хотелима.
Током три дана Конгреса, делегације су имале прилике да се упознају и са начином образовања у Русији, обиласком средњих стручних школа и факултета. Факултет за туризам и хотелске услуге из Санкт Петербурга је потписник Споразума о сарадњи са Факултетом за туризам и хотелијерство из Врњачке Бање, што је обострано значајно за потписнице Споразума, истакла је декан Факултета Светлана Антонова. Интересовање за будућу сарадњу исказао је и Факултет за шумарство и екологију у области заштите животне средине. Имајући у виду да је организатор Когреса, град Санкт Петербург, последњег дана, након радних састанака, организован је коктел на ком се обратио Сергеј Марков Леонидович из Комитета за спољне послове града Санкт Петербурга.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial