Skip to content

Document Header

Врњачка Бања на високом шестом месту по транспарентности у Србији

Врњачка Бања на високом шестом месту по транспарентности у Србији published on

Транспарентност Србија од 2015. године користи нову методологију за оцењивање и рангирање јединица локалне самоуправе на основу индекса транспарентности – ЛТИ.

Индекс је збир позитивних поена добијених из индикатора који подразумевају анализу сајтова, докумената, одговора добијених на захтеве за слободан приступ информацијама и непосредан увид у функционисање управе, односно услужних центара, као и података добијених од других органа.

“Општина Врњачка Бања заузела је високо шесто место, у групи од 174 локалне самоуправе, које су учествовале у истраживању индекса транспарентности. Ово истраживање спровела је организација Транспарентност Србија, а финансирала га је Агенција за међународни развој USAID. Ово истраживање подразумевало је обилазак свих локалних самоуправа, како би се сагледало њихово функционисање. Анализа транспарентности је извршена кроз сагледавање одређених сегмената – обилазак и рад услужних ценатра, анализу сајтова, поступање по захтевима о информацијама од  јавног занчаја и како се грађани могу упознати са радом локалне самоуправе и свим актима који се доносе у оквиру локалне самоуправе”, наводи Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа општине Врњачка Бања.

Општина Врњачка Бања, након обављених анализа по напред споменутим факторима, са освојена 62 поена заузела је шесто место, што је јако добар резултат, с обзиром да је републички просек 40 поена.

“Овај резултат сам по себи није циљ. Ми ћемо, као локална самоуправа, тежити да  у следећем истраживању, а које почиње већ у децембру, заузмемо једно од прва три места, када је транспарентност у питању. Настојаћемо да оне сегменте, где нисмо постигли задовољавајуће резултате, унапредимо.  Оно што је важно споменути, то је да смо ми у извештајима ове анализе, на више места наведени као пример добре праксе. Тако је Врњачка Бања у сегменту Скупштина и Веће пример добре праксе, где на страници скупштине постоје сва акта која ће бити разматрана на следећоj седници скупштине са изводом из записника. Такође, у оквиру сегмента буџет постоје сва акта која се односе на сам процес доношења буџета, те позив и извештај са јавне расправе. Према томе, Врњачка Бања не само да је остварила висок пласман, већ смо пример добре праксе како треба радити у Србији”, закључује Јасмина Трифуновић.

С. Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial