Skip to content

Document Header

Врњачки пољопривредници на сајмовима у Крагујевцу и Лајковцу

Врњачки пољопривредници на сајмовима у Крагујевцу и Лајковцу published on

Комисија за пољопривреду општине Врњачка Бања наставила је у току септембра активности на едукацији својих пољопривредних газдинстава са циљем подизања нивоа знања и примени најновијих достигнућа у производњи која се ове године сусретала са великим проблемима нарочито код производње и пласмана јагодичастог воћа.lajkovac

Две групе пољопривредника посетиле су почетком септембра 14. Шумадијски сајам пољопривреде у Крагујевцу за који би се могло рећи да је у рангу Новосадског, али у “малом” и највећи у овом делу Србије.

Своје производе излагали су произвођачи машина и опреме, семенске куће, а сточари су излагали најбоље узорке из својих стаја у чему су предњачили овчари и говедари. Приказана су  достигнућа домаћих и страних института.

Учесници Сајма имали су прилику да посете меморијални комплекс Шумарице и да разгледају град Крагујевац.

 На Крстовдан, 27.септембра формирана је група од напредних сточара и учесника Манифестације “Прва бразда” која је на позив ТО Лајковац посетила чувени Лајковачки сајам приплодних говеда који је свакако најстарији и најмасовнији у Републици Србији. Радује чињеница да су се међу посетиоцима из врњачке Општине нашле и три даме сточарке из породица Јеринић, Ердоглија и Вукомановић из Отрока и Вукушице.Тридесет седма изложба приплодних говеда сименталске расе „Колубара 2018“ окупила је и ове године познате одгајиваче, како неко рече заљубљенике и ентузијасте у ову тешку област пољопривреде. Ипак и овога пута се могао видети напредак у производним могућностима и селекцији па се у “рингу”,  пред више од 1000.посетилаца нашло 118 грла,  не само из Лајковца већ и из свих иоле значајнијих стаја из Србије. Посебну пажњу посетилаца привукао је сточарски подмладак из Средње пољопривредне школе Ваљево са колекцијом правих сименталки. Стручни жири чинили су еминентни стручњаци др Влада Пантелић, Институт за сточарство Земун поље, др Радивоје Ђурђевић, СВЦ “Велика Плана” из Велике Плане и др Радосав Вујић из ПССС Ваљево, који  није имао лак задатак да у неколико вреднованих категорија прогласи најбоље, почев од јуница, преко првотелки до високомлечних крава које су добијале шампионске титуле које су имале по три пратиље. Проглашени су шампиони колекције јуница, првотелки и колекције крава као апсолутни шампион изложбе.

Центар за пољопривреду Лајковац прогласио је најбољег сточара на територији општине Лајковац.

Предусретљиви директор ТО Лајковац, Милутин Ранковић је у улози водича искористио  прилику да гостима покаже део историјског наслеђа и туристичку понуду општине Лајковац па су обишли Кумову воденицу, цркву Св.Димитрија, Маркову цркву из 15.века,  а највеће интересовање изазвала је прича о лајковачкој прузи и Лајковцу као некада значајном железничком чворишту.

 Била је то прилика да се пољопривредници бар за тренутак одвоје од свакодневних обавеза, да сагледају своје позиције, усвоје нова знања и успоставе контакт са врсним узгајивачима, да купе по неки део за своје уређаје, и разговарају са научним радницима из ове области. Може се рећи да је План и програм Комисије за пољопривреду богат и садржајан и да је привукао пажњу више стотина произвођача, почев од ратара, повртара, воћара, преко сточара и пчелара па ће се са овом праксом наставити и у будућем периоду.

 

 

Жарко Марковић

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial