Skip to content

Document Header

ПРОЈЕКАТ НВО „ЉУДИМА ОД ЉУДИ“

ПРОЈЕКАТ НВО „ЉУДИМА ОД ЉУДИ“ published on

ЗАШТИТА ЉУДСКИХ ПРАВА МЛАДИХ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Невладина организација „Људима од људи“ из Крушевца реализовала је у Врњачкој Бањи од 15 – 19. марта 2019. прву активност у оквиру пројекта „Tools for Social Development-Volume III“ кофинансираног од стране Европске комисије, Еразмус+ програма за младе. У питању је активност изградње партнерства која је окупила у Хотелу „Лидер С“ 22 учесника из 10 европских земаља: Босне и Херцеговине, Француске, Грчке, Црне Горе, Албаније, Португала, Северне Македоније, Румуније, Шпаније и Србије.

Према речима Јелене Шапић, тренера, у раду су се фокусирали на унапређење положаја младих са инвалидитетом кроз правне механизме и примере добре праксе.

–Учесницима пуно значи што размењују искуства кроз аспекте земаља из којих долазе, а заједнички закључак је да је потребно много више да се практично уради како би се положај младих са инвалидитетом побољшао.

Главни циљ пројекта је подизање капацитета у области заштите људских права младих са инвалидитетом. Након свих предвиђених активности један од важних резултата овог једногодишњег пројекта, европска онлајн платформа, представљаће место размене и умрежавања омладинских радника (тренера, стручних сарадника…) који имају или желе да стекну искуство у раду са особама са инвалидитетом. У оквиру платформе биће доступни: едукативни материјали (приказ различитих метода и алата рада), публикације и приручници (формалног и неформалног образовања), актуелне вести из области рада за и са особама са инвалидитетом, као и опција отварања личних професионалних профила појединаца са искуством у раду са особама са инвалидитетом, рекла нам је Јелена Шапић.

Невладина организација “Људима од људи” у Врњачкој Бањи

Елефтерија Геку из Грчке истиче да јој се радионице допадају, да су доста информативне и да ће јој помоћи у волонтерском раду у Грчкој, као и да је радује ова прилика да упозна људе из разних земаља и размени искуства везана за положај младих са инвалидитетом.

– Утисци су феноменални, почев од самог тренинга и организације, као и тематике коју смо обрадили. Тематика ће нам допринети бољој и успешнијој реализацији наставних и ваннаставних активности у нашој школи, а надам се и на локалном нивоу, каже Јелена Михајловић из Јагодине.

Сви посетиоци моћи ће бесплатно да приступе платформи и информишу се о поменутим сегментима од јула 2019.

„Tools for Social Development-Volume III“ представља завршни пројекат који је од 2015. године до сада, заједно са претходно реализованим, окупио више од 200 интернационалних учесника и учесница.

Са посебним задовољством, своје утиске о Врњачкој Бањи поделио је са нама Самтен Норбу из Француске, учесник који је већ четврти пут у Врњачкој Бањи.

– Занимљиво је то да Врњачка Бања није на мојој листи путовања и никад је не бих посетио да није било Ерасмус програма. Међутим, временом сам се заљубио у Бању. Ресторан „Круна“ ми је омиљено место, обожавам његов амбијент. Оно што ме привлачи у Бањи, то је мноштво малих детаља: диван парк, песма птица која ме измами у јутарњу шетњу, дивна природа, мир, склад, љубазни људи, рекао нам је Самтен Норбу.

М.Ст.Ј.

ПРОЈЕКАТ НВО „ЉУДИМА ОД ЉУДИ“

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial