Skip to content

Document Header

ЗАВРШЕН КУРС „УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТНИМ ЦИКЛУСОМ“

ЗАВРШЕН КУРС „УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТНИМ ЦИКЛУСОМ“ published on

Закључком Општинског већа од 21. марта 2019. године одлучено је да се организује специјализовани курс за обуку писања пројеката пошто се, у пракси, показало да је то „уско грло“ за добијање више финансијских средстава на конкурсима.

Ангажован је Факултет за примењену екологију „Футура“ и курс је отпочео 11. маја текуће године. Треба рећи да је „Футура“ од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе добила акредитацију правног лица за реализацију програма стручног усавршавања. Полазници курса били су запослени из Општинске управе, јавних предузећа и установа, индиректних буџетских корисника Врњачке Бање.

Овај пројектни курс обрађен је кроз пет модула: планирање, идентификација, дизајнирање, спровођење и евалуација пројекта. Тренинг је обухватао и ПРАГ процедуре потребне за спровођење тендера и јавних набавки из међународних фондова и донација. У свакој фази пројектног циклуса презентоване су одговарајуће методе, технике и алати за успешно савладавање задатака. Курс се састојао из теоријске и практичне наставе.

Петог јула, по завршетку курса „Управљање пројектним циклусом“ групе (тимови) које су формиране од стране предавача представљало је своје „пројекте“, или савременим језиком речено евалуирало је своје пројекте, а Комисија у саставу: проф. Мирјана Бартула, проф. Сунчица Вјештица и секретар Факултета Марко Вучуревић дали су своје мишљење о изложеним пројектима, сваком појединачно у смислу шта би требало исправити, шта дорадити и тсл. Овој презентацији, на којој су полазницима уручени сертификати о завршеном курсу, присуствовао је и Милутин Думановић, помоћник председника општине. Пројекти су се односили на Реконструкцију ски стазе на Гочу, Пројектовање и изградњу јавне гараже, Изградњу канализационе мреже у насељу Врњци.

Овакав вид усавршавања запослених треба похвалити, с тим што треба рећи и то да полазници морају показати више личне креативности и оригиналности.

М.В.  

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial