Skip to content

Document Header

Завршна конференција о пројекту “Агро бизнис инкубатор”

Завршна конференција о пројекту “Агро бизнис инкубатор” published on

Под покровитељством Амбасаде Сједињених Америчких Држава. одржана је завршна конференција – састанак пројекта ,,Агро бизнис инкубатор – смањење незапослености код младих”, 19.јуна 2017. у просторијама Пољопривредног факултета у Земуну.valentina krstic

Имали смо прилику да присуствојемо презентацији тока пројекта као и презентацији резултата пројекта појединачних партнера са посебним освртом на финализоване бизнис планове. Састанку су присуствовали координатори/ментори из Земуна, Чачка, Новог Пазара и менаџер пројекта Валентина Крстић из Врњачке Бање.

Прво обраћање имала је Зора Дајић Стевановић, продекан за наставу, професор на катедри за Агроботанику. Уз поздрав представницима Америчке амбасаде, координаторима и манторима пројекта као и Валентини Крстић, аутору и носиоцу пројекта „Агро бизнис инкубатор“, она је прво представила Пољопривредни факултет који за две године слави велики јубилеј –сто година постојања и рада. У почетку био је то факултет који је обухватао и изучавање области шумарства. Данас државни Пољопривредни факултет има око 5.000 студената, око 500 запослених од којих око 300 професора. Поседује осам института, лабараторије као и своје Пољопривредно огледно добро, речју добре и сваремене услове за студирање.

Пољопривредни факултет Универзитета у Београду је један од партнера на реализацији пројекта „Агро бизнис инкубатор – смањење незапослености младих“.

У оквиру пројекта одржано је пет обука, две из области економије и три из области иновација у пољопривреди. Део активности овог пројекта који се односио на обуку студената је реализован на Пољопривредном факултету у периоду од 27-29.децембра 2016. године, а део у Kанцеларији за међународну сарадњу кроз предавања о иновацијама, новим технологијама и трендовима у пољопривредној производњи и прехрамбеној технологији која су извели наставници и сарадници Факултета, као и дела теоријско практичне обуке о пословању коју су спровели стручњаци Регионалне агенције за развој и европске интеграције (РАРЕИ) из Београда.александар јевтић

Бележимо затим презентацију Бранке Поповић, студента докторских студија Агрономског факултета у Чачку Универзитет у Крагујевцу, затим Владимира Петровића, студента из Новог пазара који је презентовао три бизнис плана: Пословни план-Етно село; Вишегодишњи засад боровнице и Линија за производњу суве шљиве. Александар Јевтић, мастер агрономије, ментор координатор за Врњачку Бању изложио је ток предавања и активности на пројекту у Врњачкој Бањи и изразио задовољство што је имао прилику да ради заједно са својим колегама и професорима пољопривредних факултета. Др Сретен Јелић, Катедра теоријску економију, социологију, социологију села, и пословно право изразио је задовољство учешћем у „Агро бизнис инкубатору“ уз напомену да је показано како идеја може да постане пословна реалност у овој области, те да је идеја много па зато и могу да се реализују најразличитији пројекти.

Завршни резиме дала је Валентина Крстић, допл. економиста, носилац пројекта из Центра за децу и омладину Врњачка Бања. пројектне активности реализоване су две фазе. прва фаза трајала је три месеца и углавном се односила на едукацију, реализована је кроз радионице и предавања; друга фаза трајала је око четири месеца – Формирање и рад Агро бизнис инкубатора.

Сваки партнер имао је координатора-ментора који је водио Агро-бизнис инкубатор и пружао консултантску помоћ младим корисницима. Сваки заинтересовани студент и млад човек је могао да разради своју бизнис идеју и уради бизнис план уз подршку професора ментора, као и да добије препоруку где на терену може да види исту или сличну производњу, да се консултује са успешним пољопривредним произвођачима из реалног сектора.

На крају пројекта ментори ће сумирати резултате и младима дати препоруке – прегледаће колико је у току 3 месеца урађено бизнис планова и размотрити конкретне могућности за инвестирање (конкурисање за донације, кредите или проналажење партнера) и подржати младе да упуте захтеве за добијање средстава за реализацију бизниса.

По завршетку конференције на Пољопривредном факултету организован је обилазак Огледног добра „Радмиловац“ за све учеснике. То је имање које је Факултет добио од Радмиле и Милана Вукичевића у прошлом веку. На имању имали смо прилику да се упознамо са узгојем рибе од најраније фазе до одраслих јединки, да обиђемо акваријум и  импровизоване учионице од природних материјала, затим видели смо део где се узгајају пчеле, обишли смо део воћарске производње и винарију. Утисци су заиста лепи и инспиративни те се Факултету захваљујемо за гостопримство.

М.В.

 

 

 

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial