Skip to content

Document Header

Завршна конференција пројекта “Фокус на младе”

Завршна конференција пројекта “Фокус на младе” published on

Завршну конференцију пројекта „Фокус на младе“ организовало је Повереништво СССС В. Бања у партнерству са Општином В. Бања и донатором Solidar Suisse Канцеларија у Београду, 22. новембра у Великој сали СО.Fokus e

Евалуацију мере стручна пракса, Фокус на младе: успостављање одрживог практично-политичког оквира за спровођење стручних пракси за незапослене младе – фаза 2, презентовала је Биљана Јончић, консултант.

– Циљ пројекта је успостављање система за повећање запошљивости младих у Општини В. Бања који почива на одрживом стратешком, правном и институционалном оквиру за примену најбољих пракси у запошљавању у спровођењу мере стручна пракса. Пилотирање и унапређење мере стручна пракса са циљем да се омладини олакша улазак на тржиште рада и омогући развијање и усавршавање знања и вештина у складу са потребама локалних послодаваца. Стручна пракса као мера активне политике запошљавања младих представља ефективан начин за снижавање нивоа незапослености младих и ублажавање неусклађености између њихових постојећих знања и вештина са потребама тржишта рада.

Главни налази су да је стручна пракса вишеструко корисна и да треба наставити спровођење мереуз препоруку да се пракса продужи од шест недеља на три месеца. Младе је потребно додатно мотивисати. Један од начина је изналажење додатних ресурса за давање виших накнада током обављања стручне праксе. Процес подразумева сарадњу послодаваца и општинске управе. Треба јачати улоге локалне канцеларије НСЗ и осталих релевантних институција. Оне морају бити активније у промовисању програма за запошљавање младих и доступних радних места, а треба увести и радионице и обуке за младе које доприносе стицању конкретних вештина, рекла је Биљана Јончић и нагласила да је остварени утицај мере на стопу незапослености лица између 15 и 29 година у протекле две године позитиван – 5,7%.

Према речима Љубомира Ракезића, координатора пројекта, 48 младих је прошло стручну праксу, а успешан је пример  Хотел „Цептер“ где је од петоро практиканата, четворо остало да ради.

Заменик председника општине Иван Џатић захвалио се свим актерима пројекта.

– Када су општи интереси на првом месту и резултати су одлични. После шест година сарадње, видимо да смо били на правом путу. Кад видим да је њих 45 после праксе добило посао, то је и јасан сигнал да опредеслимо већа средства у буџету, рекао је Џатић.

Никола Микашиновић, координатор Solidar Suisse рекао је да је у протекле две године око 100 практиканата финансирано, уз суфинансирање врњачке Општине и изразио наду да ће у будућности сама Општина наћи модус за одрживост овог пројекта.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial