Skip to content

Document Header

ЗАВРШНИ КОНЦЕРТ

ЗАВРШНИ КОНЦЕРТ published on

ЗАВРШНИ КОНЦЕРТ 15. ФЕСТИВАЛА КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ „ВРЊЦИ“ 2020.

Упечатљивим сопранским наступом Татјане Андријић, уз гитарску пратњу Уроша Дојчиновића, директора овог Фестивала и нарацију Витомира Дардића, 13. септембра завршен је овогодишњи Фестивал класичне музике „Врњци“ 2020. Последње концертно вече, посвећено је обележавању 45 година од смрти српског нобеловца Иве Андрића.

О Урошу Дојчиновићу, нашем познатом гитаристи, музикологу, педагогу и публицисти, све је познато када је његова уметничка активност у питању и преко 3.500 наступа широм света.

Сопранисткиња Тања Андријић је и ове године била запажена учесница Фестивала. После завршених основних академских студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. А. Ивановић и Р. Смиљанић, своја даља усавршавања наставила је на Универзитету у Манхајму, у Немачкој, у класи проф. Р. Пјернаја. Наступала је од Народног позоришта у Београду, до Берлинске државне опере и Опере Лајпциг, где је била члан њиховог ансамбла. Одржала је бројне солистичке концерте у Русији, Немачкој, Француској, Аустрији, Македонији и већем броју градова у Србији. Професор је у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду.

Значајан допринос Фестивалу, својим рецитацијама, дао  је и Витомир Вицо Дардић, наратор, који је уз студије књижевности на Филолошком факултету у Београду, пре пуних педесет година, започео и своју бриљантну каријеру наратора, како на домаћој, тако и делу међународне културне сцене.  Јавности се представио као изузетан рапсод, чији обиман репертоар обухвата на стотине стихова легендарних домаћих и страних песника и књижевника. Био је учесник свих националних песничких и књижевних сусрета и манифестација. Његова казивања снимљена су на десетинама различитих носача звука. За свој рад у култури, више пута је награђиван.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial