Skip to content

Document Header

„ЖЕНСКИ ЦЕНТАР МИЛИЦА“ У НАЦИОНАЛНОЈ КАМПАЊИ „ДАЈ СНАГУ“

„ЖЕНСКИ ЦЕНТАР МИЛИЦА“ У НАЦИОНАЛНОЈ КАМПАЊИ „ДАЈ СНАГУ“ published on

У Србији сваке године од рака дојке оболи око 4.600 жена, док свака осма која се суочава са овом болешћу изгуби најтежу битку. То је најчешћи облик тумора код жена, али кад се открије на време у 95 одсто случајева је излечив. У месецу борбе против рака дојке, са жељом да се жене оболеле од ове болести додатно оснаже и охрабре, покренута је кампања „Дај снагу“, која има за циљ подршку свима које су током хемиотерапије изгубиле косу.

– Губитак косе код жена спада у један од најтежих и најемотивнијих тренутака док пролазе кроз хемотерапије. То је тренутак када борба са раком постаје видљива околини али и њима, тренутак када схватају да се рак не дешава неком другом. Тада им је потребна велика снага да наставе борбу. Мотив ове кампање је управо то – да „да снагу“ женама да наставе борбу са раком јаче и снажније уз нашу подршку. Снага коју дајемо долази из косе коју ће дивни људи донирати с љубављу за ове храбре жене а након периода прикупљања косе приступиће се изради, квалитетних, ручно прављених  перика јер наше даме заслужују само најбоље, истакла је Весна Бонџић, оснивач „Женског центра Милица“.

Кампања „Дај снагу“ коју је покренуо бренд Pantene, „Женски центар Милица“ из Врњачке Бање уз подршку компаније Делез Србија, има за циљ мотивисање грађана да донирају косу и на тај начин помогну у изради перика.

Осим донирања косе, подршка кампањи остварује се и куповином Pantene производа у продавницама Макси и Темпо, као и кроз уплате на посебно отворен жиро рачун Женског центра Милица (105-710528-20 АИК Банка).

Након прве фазе прикупљања косе, следи период израде перика, након чега ће све заинтересоване жене моћи да се пријаве за своју перику од природне косе. Перике се након периода хемиотерапије и раста косе враћају „Женском центру Милица“ на сређивање, како би поново биле на располагању женама којима су потребне.

Сви детаљи у вези са донирањем косе налазе се на сајту „Женског центра Милица“ www.dajsnagu.milica.org.rs.

НАЈАВА КАМПАЊЕ И ПРВЕ ДОНАЦИЈЕ

Прва коса која је стигла на адресу ЖЦ „Милица“ је од Стевана Николенџића, гитаристе групе Конан Берберин из В. Бање. Прво јавно шишање и најава кампање била је у емиисији „Практична жена“ код Наташе Павловић која је емитована средином марта на Првој ТВ, а донацију је дала Андријана Мартачић, Миличина волонтерка и ученица Гимназије В. Бања. Фризерски салон „Ellit“ Врњчка Бања је први салон који је подржао кампању тако што свакоме ко донира косу пружа бесплатне услуге шишања и израду фризуре. Прву донацију на рачун намењен за израду перика уплатила је „Биљина сваштаоница“ из Новог Сада.

Национални дан борбе против рака дојке, 20. март, обележен је у Компанији Делез Србија едукацијом запослених о важности превентивних прегледа и кратким курсом о самопрегледу дојке коју је одржала Весна Бонџић, председница ЖЦ „Милица“, док су запослене ове компаније донирале 1.156 g косе за потребе кампање „Дај снагу“. Њима су се прикључиле и представнице P&G .

Национални дан борбе против рака дојке обележен је и у Врњачкој Бањи од стране „Миличиних волонтера“. Волонтерке Мина Чеперковић и Марија Милић донирале су своју косу за кампању „Дај снагу“ и тако дале подршку женама које се боре са раком дојке, али и добар пример својим вршњацима.

За месец дана трајања кампање прикупљено је 4.836 грама косе која је предата власуљарима на даље селектовање за израду перика.

Кампања је успешно одјекнула како у Србији тако и ван ње. Донације стижу и из Републике Српске и Црне Горе, а најмлађе донторке су  Ана Лукић (7) и мала Петра (6). Велику подршку кампањи дала је и глумица Јелена Гавриловић која је своју кику из детињства донирала за потребу израде перика.

Ово је уједно и позив да се што већи број грађана укључи у акцију донирања косе за жене које су је током хемиотерапије изгубиле и за које ће бити израђиване перике од природне длаке. Косу можете послати на адресу Женског центра Милица, Немањина 8/16, 36210 Врњачка Бања.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial