Skip to content

Document Header

Звезда Даница филозофског беседништва

Звезда Даница филозофског беседништва published on

Даница Карамарковић, ученица другог разреда Гимназије Врњачка Бања, победница је јубиларног двадесетог Такмичења у беседништву, одржаног 4. марта ове године у Новом Саду.Danica Karamarković

Организатори такмичења су Гимназија „Светозар Марковић“ из Новог Сада, у којој је такмичење и одржано, и Српско филозофско друштво, а под покровитељством Секретаријата за образовање, прописе, управу и националне заједнице-мањине АП Војводине.

 Драж, али и тежину, овом такмичењу даје чињеница да су у питању филозофске беседе. Тема овогодишњег такмичења гласила је: „Филозофи су свет до сада само различито тумачили, ради се о томе да се он промени“. Жири су сачињавала најеминентнија имена српске филозофије, посебно естетике  и реторике: проф. др Сретен Петровић, редовни професор (у пензији) Филолошког факултета у Београду, одсек: естетика, проф. др Бранка Јакшић-Провчи, редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, одсек: Медијске студије (предмет: Реторика) и доц. др Уна Поповић, секретар Српског филозофског друштва и доцент Филозофског факултета у Новом Саду, одсек: филозофија (предмет: Естетикa).

Победница, Даница Карамарковић, изузетно је интерпретирала своју беседу, поштујући све стилско-естетске елементе које ова књижевна врста мора да садржи. Ипак, жири је нарочито истакао снагу аргументације и садржај говора као моменте којим су се руководили у својој одлуци.

Иначе, правила бесеђења, још у Антици, одредили су Аристотел, Цицерон, Квинтилијан и други, сматрајући је делом говорништва или реторике, као вештине лепог, али и убедљивог говора.

Даница је скоро напунила шеснаест година, тако да од ње тек можемо да очекујемо нове успехе.

Ментор Данице Карамарковић у припремама и на такмичењу био је мр Драгослав Ђуровић, професор филозофије, уз свесрдну помоћ Тијане Матић, професорке српског језика и књижевности.

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial