Skip to content

Document Header

18. САБОР ЛОВАЦА

18. САБОР ЛОВАЦА published on

Скуп у Грачацу, 30. јануара окупио је 110 ловаца. lovacki sabor vrnjacka banja

У организацији ловно стручног радника Игора Атанасковића одређене су груповође и издате дозволе и том приликом су уписани сви учесници у лову, а извршена је појединачна провера да ли учесник у лову има положен ловачки испит. У пет организованих група од по 20 ловаца заузели су потесе Брекиње, Ђуркова ливада, Вранеши, Врела, Извори, до граница са Краљевачком Општином.

Лов је успешно завршен, без икаквих инцидената, међутим, како временски услови нису били повољни за откривање дивљачи, тј. није било снега, ловни пси гоничи са успехом су једино проналазили зеца који је сада у покрету јер му је време парења. Осталу дивљач, предаторе нисмо лоцирали, тако да је данашњи одстрел протекао без улова. Најбитније од свега је да служећи се поздравом „Добар поглед“, по ловачком кодексу, након тога, у организованим групама како су отишли, сви су се вратили у бројном стању у ком су и ушли у ловиште, сазнајемо од Радослава Вулетића, вд секретара ЛУ „Војвода Луне“.

Осамнаести Сабор ловаца који је организовало Ловачко удружење „Војвода Луне“ Врњачка Бања организован је у Подунавцима. Осим великог броја ловаца, чланова Удружења, манифестацији су присуствовали и Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, Ивица Лазаревић, директор „Борјака“, као и гости из Трстеника, Александровца и Краљева.

Масовна појава шакала у ловишту „Врњачка река“  бележи се након поплава 2013. године. Они су специфична дивљач, прате сливове река, иду уз водотокове. Шакал је велики предатор за ситну и крупну дивљач, прави штету на фазанској дивљачи и на зецу, док у шумском делу ловишта прави штету на срнећој дивљачи.

У овој ловној сезони одстрелили смо три шакала, мужјака и женку у Подунавцима и једну женку у Новом Селу. Шакал нема природног непријатеља, осим човека. Напада и домаћу стоку, овце и пернату живину. Наше Ловачко удружење организује сталне акције, редуковање предатора шакала и лисица у Ловишту „Врњачка река“, рекао нам је Игор Атанасковић, управник Ловишта „Врњачка река“ које се простире на 17.533 хектара на територији врњачке Општине и има десет секција: Штулац, Врњци, Руђинци, Рсовци, Ново Село, Грачац, Подунавци, Вранеши, В. Бања и Станишинци.

Из средстава буџетског фонда за развој ловства Управа за шуме наше Ловачко удружење добило је средства за изградњу једне волијере за фазане од десет ари у коју убацујемо хиљаду фазанских пилића, хранимо их и пуштамо у ловиште. На Гочу правимо топлу чеку за лов на вука.

За ову ловну сезону имали смо планираних 20 дивљих свиња за одстрел. Ловна сезона на дивље свиње трајала је од октобра 2015. до краја јануара ове године. Одстрељено је 10 дивљих свиња. Одстрел срнеће дивљачи нисмо вршили. Радимо на побољшању фонда срнеће дивљачи како бисмо својим члановима омогућили лов у наредним годинама.

У току је израда нове ловно привредне основе која истиче у марту 2016. године и која покрива наредних 10 година, дакле трајаће до 2026. године, а обухвата план одстрела, број дивљачи, стање ловно техничких објеката…

При крају је изградња хладњаче за одстрељену дивљач у Подунавцима коју Ловачко удружење прави из сопствених средстава. За унапређење ловства и пропагирање ловног туризма у врњачкој Општини треба се захвалити Управном одбору ЛУ, Скупштини и свим ловцима који су учествовали у радним акцијама, члановима ЛУ који су поштовали ловачки кодекс. Уједно се захваљујемо и Скупштини општине Врњачка Бања, Туристичкој организацији на сарадњи у организовању манифестације на Променади, рекао нам је Славољуб Предолац, председник ЛУ „Војвода Луне“.

Славољуб Предолац и Игор Атанасковић уручили су захвалнице ловачким удружењима Краљево, Жупа Александровац, Трстеник, Со В. Бања, Полицијској станици В. Бања, ЈП „Борјак“ и заслужним ловцима.

Према речима Милана Куча, дипл. инж. шумарства који ради као шеф у Служби за газдовање заштитним шумама у ЈП „Борјак“ и који се већ 18 година активно бави ловом, уз правилно газдовање ловиштем и стално унапређивање ловишта, лов је добар спорт.

– То ми је струка, хоби, страст, задовољство и спој лепог и корисног. Уз лов одржавам блискост са природом. Дивљач волим као део природе, део шуме. Драже ми је да видим шуму богату  дивљачима него да је одстрељујем. Поборник сам планског одстрељивања дивљачи и неговања дивљачи. Лов волим и због оваквих дружења, рекао нам је Милан Куч који је у ловачким активностима наследио оца Веселина.

На потесу Подунавачке баре 28 јануара шакала је одстрелио стари дугогодишњи ловац Слободан Тлачинац – Мишо, а две лисице су одстрелили млади ловци Иван Терзић и Никола Драгањац.

Ловачко удружење „Војвода Луне“ има 356 чланова. Како сазнајемо, најстарији ловац је Живота Гочанин (1927). Удружење се може похвалити и подмлатком, младим људима који се едукују међу ловцима кад су радне акције, изношење хране за дивљач. Један од најактивнијих на прихрани дивљачи је тринаестогодишњи Марко Трнавац из Рсоваца.

М.В. и М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial