Skip to content

Document Header

74. годишњица битке на Попини

74. годишњица битке на Попини published on

У знак сећања на битку која се одиграла на Попини, 13. октобра 1941. године, минутом ћутања и полагањем венаца на Споменик палим борцима на Попини, одата је пошта. popinski borci polaganje venaca vrnjacka banjaПре 74 године, 13. октобра 1941. године, Врњачко-трстенички партизански одред и Драгосињачка чета Краљевачког партизанског одреда, водили су на Попнској реци, вишечасовну борбу, против тзв. “Борбене групе мајора Вилермута” – јаке немачке групације, од преко 1000 добро наоружаних војника, с намером да се заустави продор немачких јединица према Ужичкој републици, првој особођеној територији у тадашњој Европи.
Пре сванућа, 13. октобра 1941. године, око четири сата ујутру, Немци су кренули према Поинској реци. Убрзо се развила жестока борба. Велики део партизана, у време немачког напада био је на спавању у оближњим кућама, колибама или су били склоњени од неверемена, јер је целе ноћи падала киша. С обзиром да су Немци осетили снажан отпор, отворили су жестоку ватру. Њихова артиљерија почела је немилице да туче по јунацима са Попинске реке. Иако је претпрео велике губитке у борби на Попинској реци, Врњачко-трстенички партизански одред је наставио да се бори против окупатпра, у околини Краљева.
На споменику стоји текст “Овде је 13. октобра 1941. године, пало јуначком смрћу против фашистичких окупатора за слободу, правду и срећу нашег народа 42 партизана Краљевачког партизанског одреда”.
У име општине Врњачка Бања венце су положили Андрија Боћанин, заменик председника општине и Родољуб Џамић, председник СО Врњачка Бања, као и делегација општине Трстеник, општинске организације СУБНОР-а Врњачке и Трстеничке општине, Удружење ратних војних инвалида, представници ОШ “Попински борци” и представници ОО СПС Врњачка Бања.
Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial