Skip to content

Document Header

Агенција за безбедност саобраћаја донирала ауто-седишта за бебе

Агенција за безбедност саобраћаја донирала ауто-седишта за бебе published on

Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Општином Врњачка Бања и Саветом за безбедност и координацију саобраћаја, организовала је 7. марта у Великој сали СО поделу ауто-седишта за бебе.dodela sedišta za bebe

Седишта су подељена родитељима 15 беба које су рођене од почетка ове године на територији врњачке Општине. Још пет ауто-седишта за децу већег узраста добили су родитељи који су слушали едукативно предавање о правилном коришћењу дечијих ауто-седишта.
Према речима Душка Пешића, са мало активности можемо да постигнемо да дете буде безбедно у саобраћају.
– Од 2011. до 2015. године 71 дете у Србији је погинуло. Многи од њих су могли да буду спашени да су имали ауто-седиште. Највећи број деце страда у јуну, јулу и августу, за време распуста и годишњих одмора. Просечно се око 40% у Србији користе ауто-седишта за децу. У развијеним земљама тај проценат је 95%! На територији Краљева седишта се користе око 25%. Чак 80% седишта се неправилно користи. Циљеви Националне стратегије безбедности саибраћаја је да до 2020. год. нема погинуле деце у саобраћају, а да се број повређене деце препопови у односу на 2011. год. То не може да постигне Агенција ни МУП без савесних родитеља, рекао је Пешић.
Марија Кончар из београдског Удружења „Родитељ“ одржала је практични део предавања: како одабрати седиште, које је седиште безбедно, када дете може да се превози без седишта (када има 36 кг и достигне висину 150 цм) и указала на најчешће грешке у постављању и коришћењу ауто-седишта. Практичну обуку испред зграде Општине одржала је Зорица Момчиловић из темеринског Удружења „Родитељ“.
Ауто седишта за бебе свечано је родитељима уручио Бобан Ђуровић, председник Општине Врљачка Бања.
– По први пут се у Врњачкој Бањи деле седишта за бебе и надам се да ће оваквих акција бити још више. Ово је прилика да се похвали наш Одбор за безбедност у саобраћају, рекао је Ђуровић и захвалио се Агенцији која је у Врњачкој Бањи видела доброг партнера.
М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial