Skip to content

Document Header

АКЦИЈА „БОРЈАКА“

АКЦИЈА „БОРЈАКА“ published on

ДОНАЦИЈЕ ЧЕТИНАРА И ЛИШЋАРА ЗА ПАРКОВЕ

Јавно предузеће за газдовање заштитним шумама „Борјак“ покренуло је 2013. године у договору са Заводом за заштиту споменика природе акцију донације стабала.borjak vrnjacka banja

Споменик природе „Паркови Врњачке Бање“ претрпео је велику штету након два сушна лета и поплава 2014. године. Промена климатских услова довела је до сушења великог броја стабала у врњачким парковима која су благовремено уклоњена. Осушило се око 160 четинара и двадесетак лишћара.

Јавно предузеће за газдовање заштитним шумама „Борјак“ покренуло је 2013. године у договору са Заводом за заштиту споменика природе акцију донације стабала.

– Акција је медијски покренута преко ВРТ-а. Обратили смо се грађанима и предузећима, љубитељима природе да донирају саднице које могу одабрати из понуђеног асортимана јер саде се само врсте које су већ постојале у парку, а које су се осушиле, дакле оне које су биле уписане у мануале биљака. Задовољни смо одзивом мештана и гостију Врњачке Бање. Саднице су донирали и: „Мабоса“, „Кондор“, „Вода Врњци“, СБ „Меркур“, „Траг М“, ресторани „Шешир мој“ из Београда и „Дукат“ као и матуранти УТШ. Усађено је око 120 биљака до сада. Акција још увек траје, рекла нам је дипл. инж. агр. Марина Илић, директор Сектора зеленила.

Дониране саднице „Борјак“ усађује о свом трошку, а поред усађених биљака постављају се табле са именом донатора, као и са називом врсте усађеног стабла. „Борјак“ поставља табле које израђује Туристичка организација Врњачке Бање.

До сада  су засађене софоре, јапанске трешње, јапански јавор, гинко билоба, лириодендрони… У просеку, четинари стари 3 до 4 године коштају од 1.500 до 3.000 динара. Усађиваће се јелке, кедрови, смрче…

Акција донирања садница за врњачке паркове прилика је да Врњчани покажу колико им је стало до уређења парковских површина. Треба напоменути да су се донаторској акцији одазвали и бањски гости који су желели да сачувају лепоту парка и који ће наредних година радо обилазити „своје“ дрвеће у Бањи.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial