Skip to content

Document Header

Aкција добровољног давања крви у Грачацу

Aкција добровољног давања крви у Грачацу published on

У тренутку када држава и Институт за трансфузију крви апелују на грађане да дају крв, у Грачацу је организована акција добровољног давања крви.dobr.dava.krvi

У четвртак 25. августа 2016. године, у Грачацу је организована акција добровољног давања крви. У реду за давање крви, поред председника СО Врњачка Бања Ивана Радовића, чланова општинског већа, био је и председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

„Пре свега треба напоменути да Црвени крст Врњачке Бање на једном високом нивоу организује традицинално, већ годинама акције добровољог давања крви, при чему је одзив, поготово у сеоским срединама, увек велики. У Грачацу је већ годинама уназад одзив добровољних даваца крви на једном високом и завидном нивоу. Данас је одзив изнад очекивања, с обзиром да нисмо имали довољно материјала који је неопхопдан, односно кеса како би сви даваоци дали своју крв. Међутим, договорили смо да већ у сутрашњем дану свих 15-ак људи који нису успели да дају крв данас, то учине. Ово је пре свега један допринос држави и одговор на позив и апел Министарства здравља и Владе Републике Србије, да се помогне, с обзиром на дефицит свих крвних група, у овом тренутку. Захвалио бих се како грађанима овог места, људима из Трстеника који су дошли да подрже акцију, с обзиром да имамо блиску сарадњу са Црвеним крстом Трстеник, тако и грађанима Врњачке Бање који су дошли да дају крв. Велика захвалност и Општинском одбору Српске напредне странке који је, као и много пута у прошлости и данас,  узео учешће у овој акцији давања крви. Управо јер су довели данас већи број својих активиста, дошло је, да кажем, до немогућности да сви они који желе да дају крв, то и учине“,  наводи Ђуровић.

Несташица свих крвних крупа је присутна, али у Грачацу су добровољни даваоци крви, из овог и околних места, осветлали образ.

„Одзив је био већи од оног који смо очекивали. Рачунали смо да ћемо прикупити 30-ак јединица крви, што је уобичајено за сеоске средине, међутим јавило се преко 60 добровољних давоца крви и то не само из Грачаца, већ и из околних села, као и из Трстеника. Сматрам да смо данас са Трансфузијом крви из Краљева обавили један заиста хуман посао, на високом нивоу, јер смо обезбедили преко 50 јединица крви, што је изузетно добро за наше прилике“, речи су Слободана Дишовића, секретара Црвеног крста Врњачка Бања.

Међу даваоцима био је и Драгиша Тлачинац, пољопривредни пензионер из Отрока који је, овај пут, дао  крв 122. пут.

“Почео сам да дајем крв седамдесетих година прошлог века, учествовао сам на бројним акцијама, али сам ишао и по позиву када је неком била потребна крв. Акција у Грачацу је лепо организована, а за мене је ово била опроштајна акција јер у октобру пуним 65 година, а то је горња граница за добровољне даваоце”, испричао нам је Драгиша.

С. У., М.Ст.Ј. и М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial