Skip to content

Document Header

АКТИВНОСТИ „ЖЕНСКОГ ЦЕНТРА МИЛИЦА“

АКТИВНОСТИ „ЖЕНСКОГ ЦЕНТРА МИЛИЦА“ published on

На позив Института за онкологију и радиологију Србије Весна Бонџић, председница „Женског центра Милица“ постала је  члан  Радне групе за подршку пацијентима ИОРС-а, као једина представница ван Београда.

Састанак Радне групе за подршку онколошких пацијената у новом саставу, одржан је 12. децембра у просторијама Друштва  за борбу против рака Србије.  Представнике Удружења пацијената поздравила је директорка ИОРС-а проф. др Даница Грујичић која се упознала са радом  Удружења и  изразила спремност за сарадњу  у њиховим  даљим активностима. На овом састанку планиран је План и Програм за 2020. годину. Весна Бонџић је у име ЖЦ „Милица“ изнела неколико предлога за покретање иницијатива према здравственим институцијама од којих ће неке покренути „Женски центар“ уз подршку Радне групе, а неке ће реализовати Радна група уз подршку свих удружења на нивоу Србије. 

Почетком новембра у Атини је одржан 7. Patient Advocacy Seminar ENGAGE (Европске мреже Удружења пацијената са гинеколошким карциномом). Делегат из Србије била је Весна Бонџић, председница „Женског центра Милица“. Поред едукације из области гинеколошких карцнома: најсавременије методе лечења, клиничко испитивање, квалитет живота пацијената оболелих од ове врсте карцинома, психо-онкологија у гин. онкологији, лимфедем и сл, размењивала су се искуства европских пацијентских организација и презентовали резултати пројеката.

Као чланица УО ЕД Србије, Весна Бонџић је крајем октобра  учествовала  на 14. Europa Donna Pan European Conference заједно са др Станиславом Оташевић, националном  представницом и председницом ЕД Србија, Јасмином Лукић, секретарком ЕД Србија, и Радом Николић, чланицом. Према речима Бонџићеве била је част бити у друштву јаких жена из 47 земаља Европе које је ујединио заједнички циљ – борба против рака дојке и понос да су у врху ове европске организације три жене са простора бивше Југославије (Словенија, Хрватска и С. Македонија), као и да је у борби са раком дојке Балкан уједињен и има своје место у овој причи. Учесници Конференције фокусирали су се на приоритете будућности: постизање једнаког приступа висококвалитетним услугама за рани и метастатски карцином дојке које се придржавају европских смерница широм Европе, посвећујући већу пажњу преживљавању, враћају се на радним питањима и људима са високим генетским ризиком.

„ЗАЈЕДНО ЗА ЖИВОТ ПРЕД НАМА“

Србија је по стопи умирања од рака дојке, друга у Европи. А са стопом оболевања од рака дојке, налази се у средњем ризику земаља Европе. Весна Бонџић, председница Удружења „Женски центар Милица“ одржала је 6. децембра предавање у Нишу на трибини у оквиру кампање „Заједно за живот пред нама“ чији је циљ подизање свести о значају психолошке подршке у онколошком лечењу и искорацима у иновацијама у лечењу метастатског рака дојке.

– Захваљујући срећи или едукованости, рак дојке преживи  годишње 3000 жена. Али то је и даље поражавајућа чињеница, имајући у виду да је ова болест излечива у преко 90% случајева ако се открије и лечи на време савременим терапијама. Ми се залажемо да свако ко оболи  има једнаку шансу за успешну борбу са овом болешћу. Да би се то остварило неопходно је да све категорије пацијената имају најбољу могућу доступну терапију, нагласила је Весна Бонџић.

Поред Ниша трибине на ову тему ће се одржати у Београду, Крагујевцу, Сомбору и Ужицу.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial