Skip to content

Document Header

Активности Женског центра “Милица”

Активности Женског центра “Милица” published on

Традиционално као и сваког 27. октобра више година уназад у просторијама Женског центра “Милица” обележена је слава овог удружења Св. Петка.vesna bondzic 1

Присутни су били осим чланова удружења и многобројни пријатељи и сарадници којима се кратко обратила председница удружења Весна Бонџић. Након службе и сечења славског колача, уследио је неформални део прославе који је протекао у пријатној атмосфери. Тако су након многобројних активности и обавеза које су чланови удружења имали током ове године, добили и прилику за опуштено дружење и опуштањe.slava zc milica 22Недеља моде у Београду

Београдски fashion week 44. по реду подржао је националну кампању “Рак је излечив” На свечаном отварању манифестације, тим кампање је у сарадњи са организаторима манифестације Click Модна Агенција организовао дефиле оних који су победили ову опаку болест. РТС pредставља 44. Belgrade Fashion Week. Женски центар Милица представила је Весна Бонџић, жена која је победила рак дојке. fesn vik 1Семинар пацијената у Лиону

pacijentski seminar lion

ESGO ENGAGE пацијентски семинар одржан је 5. и 6. октобра  у Palais de la Bourse, у Лиону, у Француској . Првог дана семинара европског удружења пацијената са гинеколошким карциномом (ЕНГАГЕ) био је представљен и рад Женског центра Милица,  који је од 2016 године њихов члан . Весна Бонџић, председница ЖЦ „Милица“ је одржала презентацију о раду удружења,  а затим се кренуло са радом у групама. Предавачи су били истакнути лекари светског гласа из области карцинома јајника, материце итд : проф. Ате ван дер Зее,)Холандија), профессор Јалид Сехоули, (Немачка), профессор Џонатан Ледерманн (Велика Британија), проф. Мансоор Мирза,(Данска).
Такође смо сазнали доста тога о могућности онколошког лечења трудница, лечењу ретких тумора као и о важности физичке активности у процесу превенције и лечења од рака. Сазнали смо доста тога о Clinical Trials и њеној улози у клиничким студијама. Други дан је био намењен упознавању са радом удружења младих европских онколога ENYGO, а одржана је и велика скупштина ENGAGE Е на којој се говорило о dосадашњим резултатима и активностима и поставили циљеви за 2019 годину. Следећи семинар биће одржан у Атини 2019.milica lion 22Донација ЖЦ “Милица” Одељењу онкологије Здравственог центра”Студеница” у Краљевуdonacija zc milica 1donacija zc milica 22

“ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ”  ШИРОМ СРБИЈЕ

Већ четврту годину заредом Женски центар Милица са успехом организује манифестацију “Дај педалу раку” под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије. Ове године у узело је учешће близу 20 градова широм Србије, а акција је трајала три дана, од 29. септембра до 1. октобра.

Први део манифестације је одржан 29.09.2018 на трговима

 градова широм Србије, на којима су говорили представници локалних самоуправа, здравствених установа и институција, удружења пацијената, спортских клубова и школа, представници медија су заједнички промовисали важност превентивних прегледа и здравих стилова живота пославши поруку подршке женама које се боре са овом опаком болешћу, али и мотивишући здраве да се одазову прегледу зато што је рак излечив у преко 90% случајева уколико се открије и лечи на време.

Други дан манифестације је био намењен одржавању Округлог стола на различите теме које су од великог значаја за превенцију и рану дијагностику рака дојке, ефикасно лечење као и значај физичке активности како у превенцији тако и у рехабилитацији. Основни циљ је боље преживљавање и смањење инвалидитета после лечења од рака, па је тим поводом ЖЦ “Милица” покренуо “Иницијативу о измени и допуни Правилника о продуженој рехабилитацији” као и “Допуну правилника о листи медицинских помагала РФЗО-а”.

Манифестацију је отворила заменица Министра здравља др Весна Књегињић, а подршку је дала и доц др Верица Јовановић ИЈЗ Србије “др Милан Јовановић Батут “, као и Канцеларија за скрининг, Траг фондација која од самог почетка подржава рад ЖЦ “Милица” и “Дај педалу раку” манифестацију и други. Тачно у подне је предата застава манифестације др Весни Књегињић и означен је старт за вожњу подршке коју су организовали чланови “Н-бике” до Аде.

У Врњачкој Бањи манифестација је одржала на Тргу културе где се промовисала важност здравих стилова живота, посебно спорта. У сарадњи са Спортским савезом Врњачке Бање промовисали су се спортови као што су џудо, карате, мали фудбал, надвлачио се конопац и возили бицикли. У име Општине Врњачка Бања присутнима се обратио заменик председника општине Иван Џатић,а у име Спортског савеза Врњачка Бања Марко Алексић. Поруку колико је важан спорт пренео је младима наш прослављени ватерполиста и златни олимпијац Игор Гочанин. Чланице Женског Центра „Милица“ Милена Пецић и Загорка Пејичић надахнуто су говориле у име жена које су победиле рак. Програм је водио млади Никола Радаковић, а координатори су били Јелена Миодраговић и Јелена Башић.

У Сали Термоминералног купатила Специјалне болнице “Меркур” 1. октобра , а у организацији ЖЦ “Милица”, одржан је Округли сто “Дај педалу раку”. Присутне је поздравила у име организатора Весна Бонџић председница ЖЦ “Милица”, а у име домаћина СБ “Меркур” др Дејан Станојевић, директор, док се у име Општине Врњачка Бања присутнима обратио Саша Радисављевић, секретар СО В. Бања и заштитник права пацијената. Модератор је била новинарка и водитељка Студија Б, Сана Лубардић Анђелковић. Преседавајући Округлог стола је био Прим мр сц.мед др Жељко Кањух, директор Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Теме о којој се говорило на овом скупу су: “Резултати организованог скрининга рака дојке у Републици Србији”  – Др Радољупка Радосављевић, Канцеларија за Скрининг рака; “Адекватно лечење раног карцинома дојке је пут ка излечењу” – Прим.др Снежана Шушњар, Институт за онкологију и радиологију Србије; “Физичка активност у лечењу и рехабилитацији онколошких пацијената”  – Др Драгана Јовићевић,  Институт за онкологију и радиологију Србије; “Превенција послетерапијских поселдица након лечења карцином дојке – лимфедем” – Прим мр сц.мед.др Жељко Кањух, директор Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“;  “Балнеоклиматологија и онколошки болесници” – Проф. Др Слађана Филиповић, Медицински факултет Универзитета у Нишу. ЖЦ “Милица” је уз подршку Друштва Физиотерапеута Србије, покренуо Иницијативу о измени и допуни “Правилника о продуженој рехабилитацији” као и допуна правилника о листи медицинских помагала РФЗО-а (компресивне делове одеће – рукаве, рукавице, чарапе као и сетове за спровођење компресивне бандаже који се користе у почетној фази лимфедем за лечење онколошких пацијената). Овом скупу су присуствовали и обратили су се и представници РФЗО-а. Округли сто окупио је истакнуте предаваче, представнике здравствених институција и чланове удружења пацијената из целе Србије, свеукупно око 80 учесника.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial