Skip to content

Document Header

Анализа минералних вода и врњачки лекари-успешна трибина у Замку културе

Анализа минералних вода и врњачки лекари-успешна трибина у Замку културе published on

Поводом 150 година обележавања организованог бављења туризмом 19. априла у Замку културе одржана је трибина Секције за историју медицине Српског лекарског друштва посвећена историји развоја српских бања.tribina 1

Председник Секције за историју медицине, др Зоран Вацић говорио је на тему „Врњачка Бања – анализа минералних вода и развој бањског лечења (1835-1914)“ а виши кустос Јелена Боровић Димић детаљно је упознала присутне са „Врњачким лекарима – излечитељима и градитељима“, лекарима који су подигли објекте у Врњачкој Бањи.

– Прву хемијску анализу топле воде урадио је 1834. год. професор хемије др Франц Шауер. Следе анализе барона Сигмунда Хердера 1835. год. који у свом извештају пореди воду у Врњцима са водом у Карловим варима. Потом анализу врши др Емерих Линденмајер 1856. године.  Од 1859. Врњачка Бања почиње да се употребљава. Владика Јања је први почео да пије топлу воду и да се купа, а због отока црне џигерице и Павле Мутавџић је по препоруци Јосифа Панчића пио лековиту воду и кроз 4 – 5 година оздравио. Почетком 20. века постојале су „Књиге жалбе бањских гостију“, а управник бање имао је обавезу да госте обавести какве је мере предузео. У Књизи жалби из 1910. год. један гост је записао пет жалби: нечисто је у бањском парку, нема довољно клупа, велики је ред за воду, прегласна је музика и нељубазан је власник пансиона у ком је одсео, изнео је део историјских података др Вацић.

Јелена Боровић Димић упознала је присутне са биографијама врњачких лекара и њихових породица, као и са објектима које су изградили у В. Бањи.

 

М.Ст.Ј.

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial