Skip to content

Document Header

“Базар здравља” на Тргу код врапца

“Базар здравља” на Тргу код врапца published on

У оквиру 8. Конгреса Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије обележен је 19. мај, Светски дан запаљенских болести црева (IBD).Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti crev

На Тргу код „врапца“ организован је „Базар здравља“ посвећен оболелима од запаљенских болести црева. На штандовима су заинтересовани грађани били у прилици да се информишу о овим болестима, као и да добију штампани материјал, беџеве, мајице…

– Запаљенске болести црева су болести које обично захватају млађу популацију од 15 до 30 година. Нажалост, задњих година, старосна граница је померена тако да има и деце која оболевају. Код њих је болест врло агресивна и доста тешко се лечи. Запаљенске болести црева обухватају Кронову болест и улцерозни колитис. Разлика између њих је што улцерозни колитис захвата само дебело црево, а Кронова болест цео дигестиван тракт. То су хроничне и доживотне болести. Уз добру контролу и редовно узимање терапије остварује се мирна фаза болести и може се водити квалитетан живот. Симптоми болести су губитак тежине, велики број течних проливастих столица које трају дуже од 7 – 10 дана. На ове симптоме би требало да обрате пажњу лекари опште праксе како би усмерили пацијента код гастроентеролога, да се одраде дијагностичке процедуре. Што се раније болест открије, боље се уводи у мирну фазу што је значајно за квалитет живота пацијента, рекао нам је Љиљан Ђаковић, председник УКУКС-а, Удружења оболелих од Кронове болести и улцерозног колитиса Србије.

Српско удружење сарађује са Хрватским удружењем за Кронову болест и улцерални колитис (ХУЦУК).

– Ми одлично сарађујемо. Заједнички помажемо пацијентима у Србији и Хрватској. Размењујемо искуства и идеје, дружимо се, организујемо заједничке акције. Често сам у Врњачкој Бањи. Долазим овде од детињства. Врњачка Бања ми је најлепше место у Србији и добро је лечилиште за оболеле од гастроентеролошких болести и драго ми је што ове године присуствујем обележавању Светског дана IBD управо у Врњачкој Бањи, рекла нам је Свјетлана Видовић, представница ХУЦУК-а.

Према речима Жаклине Пајевић, главне сестре Гастроентерологије и хепатологије  у Клиничком центру у Нишу, комплексност клиничких манифестација оболелих, правовремено постављена дијагноза, као и најбољи избор терапије подразумева блиску сарадњу радиолога, патолога, гастроенетеролога, хирурга и психијатара.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial