Skip to content

Document Header

Да ли се може сачувати хришћански брак?

Да ли се може сачувати хришћански брак? published on

Трибина на којој је 5. јула у сали врњачког Биоскопа говорио академик Владета Јеротић била је у знаку добре посећености јер је тема може ли се одржати хришћански брак, веома занимљива.Vladeta Jerotic

 Да ли се може сачувати брак и хришћански брак, данас, питање је које поставља цела Европа нарочито Балкан  јер је све мање одрживих бракова за разлику од Истока где бракови опстају и где се становништво много више увећава у односу на целокупни западни свет.

У прошлости је хришћански брак био стабилан јер га је одржавала црква и држава. Савремено доба доноси нове проблеме у заједници двоје људи а највећи проблем је, сматра Јеротић, када су партнери заједно а живе одвојено. Данас људи имају право избора партнера, заљубљивања, а шта је заљубљеност? Заљубљеност је осећање виђења Бога у другој особи. Ако у браку не прерасте у љубав, може се извргнути у мржњу. Нема идеалног брака, каже један од најистакнутијих балканских интелектуалаца данашњице, психијатар, књижевник и свестрани ерудита.

Академик Јеротић је указао на парадокс: „Заједно – одвојено“ и „Одвојено заједно“

Владета Јеротић рођен је 2. августа 1924. године у Београду где је завршио  Медицински факултет. Специјализирао је неуропсихијатрију, а касније и психотерапију у Швајцарској, Немачкој и Француској. Више деценија био је шеф психотерапеутског одељења болнице „Драгиша Мишовић“. Од 1985. године предаје пастирску психологију и медицину на Богословском факултету у Београду. Од 1984. године члан је Удружења књижевника Србије, и редован члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial