Skip to content

Document Header

ДАН ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

ДАН ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА published on

У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

Уз интонирање химне Републике Србије „Боже правде“, данас је у Врњачком парку испред споменика Краља Александа Ујединитеља, током преподневних сати, уз велики број окупљених врњчана и гостију, по први пут обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Република Србија и Република Српска данас, по први пут обележавају заједнички празник. На данашњи дан 15. септембра 1918. године пробијен је Солунски фронт а српска војска исписала најсветију страницу српске ратне историје. Србија је у Првом светском рату изгубила 1.244.000 људи од чега су чак 842 хиљаде биле невине цивилне жртве, док је на фронтовима широм Балкана погинуло око 400 хиљада војника.

Србија је током Великом рату изгубила чак 43% својих грађана.

Пошту је у знак сећања на страдања српског народа, одало највише руководство Општине Врњачка Бања коју су представљали председник општине Бобан Ђуровић и председник Скупштине општине Иван Радовић, као и представници Општинске организације Црвеног крста, представнице „Кола српских сестара“ Врњачка Бања и удружење Потомака ратника 1912-1920 године.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Слободан Дишовић, организатор и модератор маифестације, окупљене је упознао са историјским чињеницама и страдањем нашег народа и војске од голготе и повлачења преко Албаније и острва смрти Крфа и Вида, кроз многобројне жртве са бојишта Брегалнице, Куманова, Цера, Колубаре, Мачковог камена, Кајмакчалана која су као крајњи исход имала пробој Солунског фронта и разбијање окупаторских снага Аустроугарске и Бугарске војске.

Манифестација је обогаћена културно-уметничким програмом наступом КУД-а „Врњачки вез“ из Врњачке Бање где су се уз музику „Тамо далеко“ и „Креће се лађа Француска“, чули стихови Милутина Бојића „Плава гробница“ које је казивала Маја Вељковић, а здравичар Мирослав Миро Ђуровић обратио се на њему својствен начин здравицом у част српских војника.

Све државне институције и јавни објекти поводом државног празника окићени су државним заставама.

15. септембар од ове године прослављаће се као државни празник на територији Србије и Републике Српске.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial