Skip to content

Document Header

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ published on

ОБЕЛЕЖЕНА 21. ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА НАТО АГРЕСИЈЕ

На данашњи дан, 24. март, пре 21 годину почела је НАТО агресија на СР Југославију, која је трајала 78 дана, а број погинулих до данас није у тачности утврђен. Према проценама из различитих извора било је 2.500 страдалих, док је око 25.000 уништених објеката, 470 километара путева и 595 километара пруге, 14 оштећених аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 вртића, 69 школа, 176 споменика и 44 моста, 1.300 лансираних крстарећих ракета, 37.000 изручених касетних бомби. Због ванредног стања уведеног на територији целе државе, како би се спречило ширење вируса корона, није било већих церемонија у градовима и општинама Србије.

Полагањем венаца на спомен-плочу која се налази на Црквеном брду и поменом који је служио свештеник  Саша Ковачевић, одата је пошта палим борцима. Те 1999. године, за одбрану наше земље, живот су изгубила четири наша суграђана:  Миодраг Радосављевић, Срђан Лакићевић, Дејан Миленковић и Живан Петровић, а раније, у ратовима 1991. године, свој живот су положили Дејан Петровић и Дејан Цветљанин.

Венце су положили Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, Дане Станојчић, заменик председника СО Врњачка Бања, представници ОО СУБНОР-а, представници Удружења ратних војних инвалида и представници Удружења бораца ратова 1991-99. године.

По речима председника општине Врњачка Бања, данас се сећамо погинулих бораца ратова од 1991-99. године, као и НАТО агресије која је започела на данашњи дан пре 21 године, као злочин против међународних права и наше земље. Данас обележавамо скромно, због пандемије вируса Ковид-19, само уз представнике општине и удружења бораца.  Пре 21 годину смо се заједно борили против многоструко јачег непријатеља који је убијао бомбама са висине, а данас се заједно боримо против падемије вируса Ковид-19. И овом приликом председник општине Врњачка Бања је истакао да је потребно да се сви стриктно придржавамо прописа и наредби у ванредном стању како бисмо сачували здравље становништва и да ћемо само на такав начин поштовати жртву погинулих Врњчана, у ратовима од 1991-99. године.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial