Skip to content

Document Header

Деца Врњачке Бање у ритму Европе

Деца Врњачке Бање у ритму Европе published on

Врњачка Бања је постала део највеће дечје музичке манифестације “Србија у ритму Европе”.srbija u ritmu evrope vrnjacka banja

Потписивањем уговора, у децембру 2015. године, између локалне самоуправе и Канцеларије за конекцију са Амбасадама Европске уније у Београду, Врњачка Бања је постала део највеће дечје музичке манифестације “Србија у ритму Европе”. Након састанка са директорима основних и средњих школа с подручја Врњачке општине, који су у договору са својим сарадницима делегирали најталентованију децу својих школа, у певању и игри, уследила је аудиција. На аудицији је наступило преко 100 основаца и средњошколаца, а уредници РТС-а одабрали су децу која ће чинити тим Врњачке Бање, на манифестацији “Србија у ритму Европе”.

Прва контролна проба организована је у среду 27. априла, у Основној школи “Попински борци”, где већ пуна два месеца деца која чине тим Врњачке Бање, са професорима и инструкторима са РТС-а припремају наступ за финале, које ће бити одржано 19. јуна, у Ћуприји.

“Ми гледамо квалитет постављених кореографија, као и напредак деце у изговору језика стране песме. Деца свих градова, односно општина учесница, па тако и Врњачке Бање имају велику одговорност, јер осим што ће у живом преносу на РТС-у представљати своју општину, представљаће и амбасаду која им је додељена”, речи су Давида Макевића, директора Канцеларије за конекцију са Амбасадама Европске уније у Београду.

Програм подржава 20 земаља Европске уније, односно амбасада које су упућене на једну од локалних самоуправа учесница манифестације, а Врњачка Бања је под патронатом Амбасаде Израела. Ова конекција подразумева између осталог и посету амбасадора Израела Врњачкој Бањи.

“Амбасадор Израела у Србији, која је иначе активна у нашем друштву, по позиву Председника општине Врњачка Бања, господина Бобана Ђуровића, долази у Врњачку Бању, средином маја. Том приликом, амбасадор ће се срести и са децом која чине тим Врњачке Бање, на манифестацији “Србија у ритму Европе”, наводи Макевић.

Финале манифестације “Србија у ритму Европе” биће одржано 19. јуна, у Хали спортова у Ћуприји, са почетком у 17 часова.

“Ћуприја је као прошлогодишњи победник добила то право да буде град домаћин,  те ће цело дешавање и слика ићи из Ћуприје. Капацитет хале у Ћуприји је 3000 људи, а наш организациони моменат јесте да преко живог телевизијског програма првенствено прикажемо квалитет деце и њихове таленте. Имаћемо могућност да на Првом програму Радио телевизије Србије погледамо на који начин су се деца припремила да представе свој град, односно општину. Слободно могу рећи да једна од занимљивијих општина, односно амбасада и језика на ком деца певају управо Израел, односно Врњачка Бања”, речи су Давида Макевића.

Победник ће бити одабран комбинацијом гласова публике и жирија. Публика ће путем СМС гласања дати 50% укупних поена, док ће другу половину гласова чинити гласови жирија. Сваки град, односно општина имаће три члана жирија који ће своје гласове расподелити осталим градовима који учествују.

“Оно што морам напоменути, то је да победник добија 50% од укупног прихода који буде сакупљен СMС- гласањем и тај износ ће бити уплаћен у буџет општине, а за потребе школа из којих такмичари долазе. Деца општине која победи као награду добијају одлазак у земљу коју су представљали на такмичењу. Примера ради, ако победи Врњачка Бања, деца одлазе у Израел, чија је амбасада Ктитор Врњачке Бање. Поред пута, уколико деца Врњачке Бање победе, осим награда и бенефита које сама манифестација доноси, цело дешавање наредне године се сели, односно долази у Врњачку Бању, где ће доћи деца 20 општина и амбасадори 20 амбасада, а самим тим и 19 других градоначелника, односно председника локалних самоуправа, који ће своју децу у том тренутку водити и бодрити”, закључује Макевић.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial