Skip to content

Document Header

Директор Фондације “Конрад Аденауер” посетио Врњачку Бању

Директор Фондације “Конрад Аденауер” посетио Врњачку Бању published on

Директор Фондације „Конрад Аденауер“ за Србију и Црну Гору,  Норберт Бекман –Диркес  и Весна Марковић, председница немачко-српске парламентарне групе пријатељства и посланица СНС, 25. фебруара посетили су Врњачку Бању.Konrad Adenauer fondacija

Дане Станојчић, заменик председника СО Врњачка Бања је пожелео добродошлицу гостима  у име Општине, председника општине и председника скупштине.

Иначе, сарадња између Фондације „Конрад Аденауер“ и СНС унапређена је кроз програме политичке едукације које Фондација организује.

„Од нашег претходног сусрета десили су се локални и републички избори на којима су СНС и коалиција у Врњачкој Бањи освојили убедљиву победу са преко 50 одсто подршке, што се никада до сада није десило у Врњачкој Бањи од увођења парламентаризма 90-те године прошлог века. Захваљујући безрезервној подршци републичке владе и премијера Александра Вучића што кроз капиталне пројекте, што кроз решавање проблема на које смо наишли 2012. године приликом преузимања власти. После дужег низа година, републичка влада са Александром Вучићем на челу препознала је Врњачку Бању као туристичку дестинацију  апсолутно прве категорије у Србији. Податак да је претходне године 2016. после Београда, Врњачка Бања имала највећи број ноћења туриста, говори сам за себе. Ти напори које смо ми уложили, пре свега у изградњу инфраструктуре у самом центру Бање, дали су једну позицију да ми можемо озбиљно да разговарамо са инвеститорима, пре свега за улагање у туристичке капацитете као што су спортски објекти и пре свега хотели.

Данас се у Врњачкој Бањи  граде хотели високе категорије, и то четири хотела који су некад били у државном власништву, након чега су уследиле неуспешне приватизације и они су отишли у стечај. То је наша будућност, наше фабрике, наша нова радна места и то је оно са чиме се поносимо. Отварање тих објеката очекујемо током ове и следеће године.

Што се тиче објеката спортске инфраструктуре треба истаћи Национални ватерполо центар, који се гради и завршена је прва фаза. То је капитални објекат који чине комплекс базена и представља  улазницу за  изградњу озбиљне спортске инфраструктуре – спортске дворане и  фудбалског стадиона са вештачком травом. Циљ је да се велики број спортских екипа припреми у Врњачкој Бањи.

Следеће године славимо 150 година организованог бављења туризмом и циљ нам је да имамо милион ноћења.

Што се политичке ситуације тиче, у нашој локалној скупштини СНС и коалиција има већину, али ми нисмо нашу локалну власт конституисали ускостраначки, већ смо направили широки консензус са различитим политичким субјектима и партијама како бисмо остварили ове пројекте. Интересантан податак је да у нашем локалном парламенту од 25 одборника тренутно се налази четири бивших председника општине, људи који су годинама водили овај град и имају искуства и могу да помогну нашем младом тиму да се ови капитални пројекти реализују без ускостраначког опредељења.

Очекујемо да држава донесе Закон о бањама на основу ког би део прихода из Бање ишао локалној самоуправи.

На недавном Сајму туризма, одржаном у Београду, премијер Александар Вучић је објаснио ситуацију по питању регионалног развоја наших туристичких потенцијала, јер ми као локалне заједнице (В. Бања, Златибор, Копаоник и др.) немамо довољно капацитета за стране туристе, који долазе али не у довољном броју и због тога морамо да наступамо као регион на страном тржишту. Наступамо под окриљем Туристичке организације Србије, и до сада смо били на сајму у Москви и Лондону.

Туристе из Немачке имамо у здравственој области, долазе на две до три недеље да би дијагностификовали проблем и лечили се, пошто су те услуге код нас јефтиније.

Наша тенденција је да нашу туристичку сезону проширимо да она буде 365 дана у години“ – истакао је Дане Станојчић.

Директор Фондације, Норберт Бекман-Диркес, који је по други пут у Врњачкој Бањи, изјавио је да му је много драго што има прилику да поново седи на истом месту. Честитао је  на резултатима избора, а како  сам каже, у изборној ноћи био  је у страначкој централи СНС и са Александром Вучићем пратио резултате гласања.

Што се инвестиција, тиче, он сматра да иду у добром правцу, да полако све добија конкретне облике.

Изразио је жељу да види представнике Туристичке организације Врњачке Бање на Сајму туризма у Берлину,  и да би волео преко лета  да је посети када се одржава већ  чувени Lovefest, као и Карневал.

Фондација Конрад Аденауер (КАС) је немачка политичка фондација која делује независно у областима политичког саветовања и образовања. Име је добила по првом немачком савезном канцелару Конраду Аденауеру. У Немачкој има развијену мрежу Образовних центара, а активна је и у многим земљама света.

 

Н.П.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial