Skip to content

Document Header

ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА

ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА published on

Реализација програма „Друга генерација“

Председник Општине Бобан Ђуровић, председник Скупштине општине Иван Радовић, повереник за избеглице општине Врњачка Бања Александар Миљаковић и представник „Едукационог центра Лесковац“ Жељко Плавшић, доделили су кроз 32 уговора, 6 милиона и 400 хиљада динара, као субвенцију и помоћ избеглим и расељеним лицима.

Ова средства су обезбеђена кроз конкурс у оквиру програмa „Друга генерација“ за доделу помоћи  у економском оснаживању породица интерно расељених  лица док су у расељеништву на територији општине Врњачка Бања, кроз активности подршке у отпочињању сопственог посла али и кроз додатно кофинансирање доходовних активности из буџетских средстава Општине. Програм спроводе „Едукациони центар Лесковац“ и општине Врњачка Бања и Куршумлија.

 -Ја сам и данас у обраћању похвалио рад координатора за сарадњу са Комесаријатом за избегла и расељена лица, председника СО Ивана Радовића и Александра Миљаковића. Они су успели да аплицирају на свим могућим конкурсима који постоје на нивоу Републике и Комесаријата, као и према средствима из донација европских фондова и да склопе уговоре. Данас су 32 породице добиле доходовна средства за набавку алата и опреме за њихове сопствене делатности, а то је велики допринос њиховим будућим и садашњим пословима, што показује нашу одговорност, као локалне самоуправе, да им обезбедимо њихове животне просторе.  Да подсетим, да смо пре неколико месеци доделили од четири до пет хиљада евра подршке у грађевинском материјалу за преко двадесет породица. Мислим да ће ова средства која су у просеку око 200 хиљада динара, претворена у алате и опрему за њихове делатности, њима пуно значити и помоћи да наставе своје послове и имају стабилну сигурност, изјавио је за Врњачке новине и РТВ Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

– Средства су намењена за покретање малих послова, да би интерно расељена лица могла да имају одрживу егзистенцију кроз послове које су планирали. Реч је о особама које су прошле обуку, која је имала смисла јер су научили и као такви су се квалификовали на конкурсу. И у Врњачкој Бањи и у Куршумлији, где су расписани конкурси, била је велика конкуренција јер су обе општине значајно оптерећене интерно расељеним лицима. Добро је да су обе општине покренуле ту иницијативу и пласирале се у малобројне општине у земљи, да добију та средства и помогну своје грађане. Али је општина Врњачка Бања додатно издвојила значајна средства за кофинансирање доходовних активности и код поделе материјала за доградњу или адаптацију животног простора, рекао је Жељко Плавшић из „Едукационог центра Лесковац“

„Едукациони центар Лесковац“ је основан 2000. године са мисијом унапређења демократских процеса у Србији кроз подршку развоја цивилног сектора, подстицање и промоцију активног учешћа младих у друштвене процесе, побољшање социјалног и економског положаја маргинализованих група и одрживи развој заједнице.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial