Skip to content

Document Header

ДОПРИНОС РАЗВОЈУ РЕГИОНА КРОЗ ПРОЈЕКТЕ

ДОПРИНОС РАЗВОЈУ РЕГИОНА КРОЗ ПРОЈЕКТЕ published on

Пројекат„Диверзификација руралне економијe кроз подршку женском предузетништву у условима пост-пандемије,“ један је од тренутно најважнијих  који се спроводе у општини Врњачка Бања.

Покрет за европску Врњачку Бању”, као Удружење грађана,  већ 16 година перманетно ради на оснаживању интерно расељених лица и жена из руралних области. За рурално становништво општине, посебно жене, ограничени приступ информацијама о потенцијалима за предузетништво, кредитима, здравственој заштити и образовању су међу многим изазовима с којима се суочавају. Ово је додатно погоршано економском кризом и непостојањем програма подршке у руралним срединама, а посебно се огледало у периоду пандемије „Ковид 19“ и непосредно по укидању ванредног стања, са додатних 492 новопријављених на евиденцији НСЗ од којих 84% чине жене. Превазилажење сиромаштва у заједници је велики задатак како локалне самоуправе тако и цивилног сектора који овим пројектом желе да превазиђу овакво стање, укључујући побољшану економску самосталност девојака и жена са села и одрживост предузетничких иницијатива, као и процесе учења и стицања знања о релевантним темама за унапређење њиховог положаја и услова живота у руралним подручју.

Циљ пројекта чији је носилац Покрет за европску Врњачку Бању је пре свега допринос хармонизованом развоју региона кроз одрживо коришћење природних ресурса и јасна намера да  подржава економско оснаживање руралних области и на тај начин смањи сиромаштво и коначно да омогући партиципацију становника руралних области  да учествују у економском развоју  друштва, како унутар породице тако и као део заједнице.

Резултати пројекта су изграђени лидерски капацитети за дефинисање и  доношење одлука и акција, усвојена знања о организационом развоју коалиција и мрежа жена и социјалном предузетништву, развијени капацитети жена за покретање послова у руралној економији и едукована циљна група за приступ средствима за покретање послова.

Крајњи корисници овог пројекта су 350 девојака и жена руралних области општине Врњачка Бања,120 девојака и жена, мотивисаних на развој предузетничких иницијатива, локални доносиоци одлука и предузетничка заједница општине Врњачка Бања.

Пројекат „Диверзификација руралне економијe кроз подршку женском предузетништву у условима пост-пандемије“ спроводи Удружење грађана “Покрет за Европску Врњачку Бању” у партнерству са “Институтом за погранична подручја” из Зајечара http://www.ipp.rs/index.php/ipp . Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске. Пројекат је финансијски подржан у износу од 24.795 USD, уз трајање пројекта од 8 месеци.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial