Skip to content

Document Header

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН

ДВАДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЛО СВОЈ СТАН published on

У Врњачкој Бањи, у потесу „Дубоки поток“, 3. августа 2019. свечано су уручени кључеви 20 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Општине Врњачка Бања, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). Изграђене су укупно три зграде, две са по осам и једна са четири стамбене јединице.

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, док је трошкове комуналне инфраструктуре и земљишта покрила Општина Врњачка Бања.

Трећег августа код новоизграђених стамбених зграда приређена је свечаност предаје кључева корисницима. Овом догађају присуствовали су Ивица Дачић, први председник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне ингеренције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, Штефен Худолин, представник Делегације Европске уније у Србији, Ханс Ф. Шодер, представник УНХЦЕР-а и в.д. сталног координатора УН у Србији, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јуавном сектору д.о.о. Београд, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

Први се скупу обратио Ивица Дачић.

– Имплементација пројекта Регионалног  стамбеног програма је увелико у току, сада већ на недељном нивоу имам част и велико задовољство да учествујем у свечаној додели кључева породицама које су после више од двадесет година, од краја ратова на простору бивше Југославије, добиле прилику за трајно збрињавање у Републици Србији. Захваљујући овом програму већ смо уселили 3.800 породица, а очекујемо за две до три године да ово питање у потпуности буде решено. Отварањем врата свог новог пребивалишта, створила се могућност да се затворе врата тешким сећањима на прогон са огњишта, губитке најдражих, свим страдањима, рекао је између осталог Дачић.

У свом обраћању, Бобан Ђуровић захвалио се свима који су узели учешћа у овој свечаности као и будућим власницима станова и посебно представницима УНХЦР –а и Комесаријата за избеглице. И до сада су решавана стамбена питања избеглих и прогнаних лица. Откупљено је преко 40 сеоских домаћинстава и тако збринуто исто толико избегличких породица, такође су додељивани кредити за оне који су своје станове или куће сами опремали. Већ на јесен ми крећемо са новим циклусом градње и надамо се да ће ово питање бити коначно решено. На овим пословима радио је Иван Радовић, председник Скупштине општине. Локална самоуправа је за реализацију овог пројекта, грађевинско земљиште и прикључке за воду и електричну струју определила 30 милиона динара.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић исказао је да осећа бол почетком сваког масеца августа када се присећа избегличких колона и страхота који је српски народ преживео. Констатовао је и да избеглице нису ничим заслужиле да доживе страхоте које су их задесиле. Захвалио се првом потпредсднику Владе и свим учесницима у РСП као и локалној самоуправи која је од почетка имала слуха за невоље избеглица.

– Врњачка Бања је једна од оних општина које су деведесетих година примиле велики број избеглица, у њој су била три колективна центра и међу првима је баш у овој општини почело са стамбеним збрињавањем најугроженијих избегличких породица, рекао је Цуцић и пожелео свим корисницима дуг и срећан живот у новим домовима.

Угледни званичници су потом уручили кључеве, а испред корисника се захвалила Јадранка Калањ (1964) која ће са породицом свога сина живети у једном од 20 станова.

– Поштовани представници Комесаријата за избеглице, поштовани председниче Општине и председниче Скупштине општине Врњачка Бања дозволите ми да се у име свих нас који данас добијамо кључеве и свима који су нам омогућили да добијемо свој кров над главом, искрено и од срца захвалим. Ја сам једна од 250.000 избеглица, из Бенковца. Данас се за нас живот наставља својим током. Имам сина који је имао непуну годину када смо кренули пут Србије. Завршио је Филозофски факултет, оженио се, а прошле године сам добила унука Алексеја, који  је највећа радост нашој породици и у нашим животима. Још једном се захваљујем свима, јер сте нам створили прилику за нове почетке, рекла је Јадранка Калањ, професорка српског језика запослена у ОШ „Попински борци“.

Уследило је свечано пресецање врпце, а потом и обилазак стана бр. 2 породице Предрага Нишевића.

M.В.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial