Skip to content

Document Header

Џивџан фест (ВИДЕО)

Џивџан фест (ВИДЕО) published on

Први Међународни фестивал фолклора “Џивџан фест” – 2016, биће одржан од 20. до 22. маја 2016. године, у Врњачкој Бањи.dzivdzan fest vrnjacka banja

Од овог маја, календар манифестација у Врњачкој Бањи, биће богатији за још један специјални догађај. Реч је о Међународном фестивалу фолклора “Џивџан фест”- 2016, који ће по први пут бити одржан од 20. до 22. маја, на Променади код популарног врапца, у Врњачкој Бањи.

Циљ Џивџан фест-а, за који је идеја потекла од Канцеларије за младе, а чија је реализација под покровитељством Општине Врњачка Бања, је да промовише мултикултуралност и окупи младе људе око заједничке идеје ширења културе и уметности, очувања и неговања традиционалних вредности и народних обичаја, али и да афирмише сарадњу и заједништво млађих генерација.

Према речима Марије Рајковић Ћосић, заменика координатора Канцеларије за младе Врњачка Бања, све присутне на Променади очекује богат и шаролик програм, кроз три фестивалска дана.

“Свечано отварање заказано је за 20. мај, са почетком у 19 часова, на самој Променади, код врапца, добро познатог симбола Врњачке Бање. Сви присутни биће у прилици да пропрате дефиле свих културно-уметничких друштава, како из Србије, тако и оних која долазе ван граница наше земље. Бићемо у прилици да кроз игру, плес и костиме фолклорних друштава, упознамо културу Индије, Египта, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске, а која ће бити учесници првог Џивџан феста. Осим тога за 20. мај, заказан је и сценски спектакл трупе “Una Saga Serbica”, која кроз игру, плес, костиме и сценографију спаја традицицију и модерно “, наводи Рајковић Ћосић.

Други дан фестивала биће такмичарског карактера, а програм ће се такође одвијати на бини код врапца, од 19 часова.

“Сви фолклорни ансамбли настојаће да се представе на што бољи начин, како би завреднили пажњу не само публике, већ и стручног жирија који ће најбољима доделити награде. По оцени стручног жирија, завршне вечери фестивала, биће награђни ансамбли који буду имали најбољу кореографију, најбољу музику, најбоље извођење, најбољу ношњу, као и онај амсамбл са који на жири остави најбољим целокупан утискак”, речи су Марије Рајковић Ћосић.

Из Канцеларије за младе, која под покровитељством Општине Врњачка Бања реализује Први Џивџан фест позивају све Врњчане и читаоце Врњачких новина да својим присуством увеличају ову манифестацију, која ће пре свега бити једно лепо дружење и спој обичаја и култура. У случају временских неприлика програм ће се одвијати у Конгресном центру Хотела “Звезда”. Ми се надамо, да ће ипак лепо време победити кишу, као и да ће ова манифестација прерасти у традицију и да ће Врњачка Бања, сваког маја, из године у годину окупљати што већи број фолклорних група, са различитих меридијана, на Џивџан фест-у.

Срђан Удовичић 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial