Skip to content

Document Header

ЕВО МЕНЕ, ЕТО ВАС (ВИДЕО)

ЕВО МЕНЕ, ЕТО ВАС (ВИДЕО) published on

Културни центар Врњачка Бања је у сарадњи са Историјским архивом Шумадије из Крагујевца организовао 15. фебруара у Замку културе отварање изложбе „Ево мене, ето вас“.izlozba u zamku kulture vrnjacka banja

Културни центар Врњачка Бања је у сарадњи са Историјским архивом Шумадије из Крагујевца организовао 15. фебруара у Замку културе отварање изложбе „Ево мене, ето вас“ посвећене јубилеју, два века од Другог српског устанка. Аутори изложбе и текста су Ненад Карамијалковић, архивиста етнолог и Славко Степановић, архивиста историчар.

Посетиоцима, гостима и колегама из Историјског архива Шумадије и Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Крагујевца добродошлицу је пожелела Јелена Боровић Димић.

– Данас је Сретење, Дан државности Србије, најбитнији дан у политичком, културном, историјском календару Србије. Отварање ове изложбе на Сретење има посебан значај јер се овог фебруара навршава два века од када су 1816. султан и Порта са седам фермана потврдили усмени споразум о миру кога су склопили кнез Милош и Марашли Али-паша чиме је заправо завршен Други српски устанак и српска револуција и започет период развоја државе у миру. Изложба је реализована путем репродукција архивске и музејске грађе на двадесет једном паноу обухватајући поред најзначајнијих догађаја и личности из Другог српског устанка шири контекст вишевековног српско-турског сукоба објашњавајући његове узрочно последичне везе. Посебну вредност ове изложбе чине први пут визуелно доступна српској јавности документа о Другом српском устанку из Аустријског државног архива, рекла је Јелена Боровић Димић.

– Ми смо покушали кроз документ, доказ историје о којој говоримо да прикажемо целовиту слику у једном ширем контексту, рекао је историчар Славко Степановић који је присутне подсетио на период стварања Србије као модерне уставне и грађанске монархије.

– У условима када се у Србији архивска грађа готово није ни чувала председник Пореске управе, Димитрије Мита Петровић, отац сликарке Надежде Петровић, прикупио је и сачувао значајну архивску грађу која се односи на Србију, чак 8.000 докумената, напоменуо је Ненад Карамијалковић говорећи о архивским изворима о Другом српском устанку.

У оквиру свечаног отварања публици су се представили глумци Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Крагујевца са пригодном представом о Другом српском устанку.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial