Skip to content

Document Header

Фестивал филмског сценарија по 41. пут у Врњачкој Бањи

Фестивал филмског сценарија по 41. пут у Врњачкој Бањи published on

У Прес центру Туристичке организације Србије у Београду, на конференцији за новинаре, одржаној 3. августа, најављен је 41. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који ће бити одржан од 13. до 17. августа .FFS-41.-press-BGD-

На конференцији су говорили Марко Живић, уметнички директор фестивала, Саша Миленковић, директор Културног центра, Ана Ђуровић, заменица директора Туристичке организације Врњачке Бање, Фети Даутовић, председник жирија, Александар Гајевиц, главни и одговорни уредник Илустроване политике и Драгољуб Војнов, уметнички саветник фестивала.
Драгољуб Војнов, који је претходне четири године био уметнички директор и продуцент фестивала, рекао је да ни овога пута није вршена селекција већ ће бити представљена целокупна продукција, с тим што су нека остварења, попут „Споразума“ и „Дневника машиновође“ представљени још прошле године.
На програму ће бити филмови „Афтерпарти“ по сценарију и у режији Луке Бурсаћа, „Бисер Бојане“ по сценарију Владана Ђурђевића и у режији Милана Караџића, „Игла испод прага“ Ивана Мариновића, „Име: Добрица, презиме: непознато“ Срђе Пенезића, „Јесен самураја“ (Димитрије Војнов/Данило Бећковић), „Козје уши“ (Владислава Војновић/Марко Костић).
За награде ће се такмичити и „Наши очеви, мајке и њихова деца“ Сање Савић, „Повратак“ Предрага Јакшића, „Реквијем за госпођу Ј“ Бојана Вулетића, „Санта Мариа делла Салуте“ Здравка Шотре, „Слепи путник на броду лудака“ (Вуле Журић/Горан Марковић), „Стадо“ (Небојша Ромчеви}/Никола Којо), „Ветар“ (Ана Родић/Тамара Дракулић), „Зона Замфирова-други део“ (Ивана и Мирослав Митић/Југ Радивојевић).FFS- 4
Војнов је рекао да је међу сценаристима и редитељима доста дебитаната, а први пут се Кустурица представља на фестивалу као сценариста.
Три награде за сценарио доделиће жири у саставу продуцент и магистар наука из области уметности филма Филип Даутовић (председник), редитељ и сценариста Стеван Филиповић и драмски писац, сценариста, глумац и редитељ Милан Јелић, док ће жири критике доделити награду „Славко Лазаревић“ листа „Илустрована политика“.
Нови уметнички директор манифестације глумац Марко Живић истакао је да су филмови најбоља реклама једне државе јер шаљу у свет слику о нама и најавио врло добар програм јединог фестивала посвећеног сценарију.
Живић је указао на значај који сценарио има као база филма, али и приметио да филм заправо обухвата 10 уметности, те тако може се десити да глумац оствари одличну улогу у просечном филму или да филм буде одличан, али да нема запажених улога.
Он је рекао и да је одлично што има доста дебитаната, који се „боре као лавови“ и додао да њихова борба треба да се настави и да им се у томе помогне.
Директор Културног центра Врњачка Бања Саша Миленковић рекао је да су ове године са олакшањем кренули у припрему фестивала због инфраструктуре с обзиром да је реновирана Летња позорница „Данило Бата Стојковић“, а некадашњи хотел „Звезда“ (данас „Zepter“), у коме се организују конференције за новинаре и смештају гости, купио је нови власник, који има намеру да прошири смештајне капацитете и унапреди категоризацију.
Као пратећи програм биће организована Летња школа филмске драматургије „Слободан Стојановић“, Летња школа филмске критике, промоције књига „Мртви“ Слободана Новаковића и „Косово, вера и помирење“ Горана Радовановића, изложба „Мија Алексић – бити глумац и симпозијум посвећен активностима Југословенске кинотеке.

У такмичарском програму биће приказано 14 филмова, док ће ван конкуренције, на затварању, публика гледати остварење „На млечном путу“ Емира Кустурице.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial