Skip to content

Document Header

ФИЛИГРАНСКА ИГРА КЛАВИРСКОГ ЗВУКА

ФИЛИГРАНСКА ИГРА КЛАВИРСКОГ ЗВУКА published on

Женско музичко стваралаштво кроз векове  у периоду од 17. до 21. века, представљено је у концертном програму пијанисткиње Маје Рајковић, која је одржала маестралан концерт под тим репертоарним називом у Замку културе, 24. новембра.

Маја РАјковић

Својевремено је познати пијаниста, композитор и музиколог Душан Трбојевић рекао да је она један од најраскошнијих талената које је срео у својој каријери. Њени квалитети су интелигенција, изузетан смисао за обликовање музичке фразе и тонских боја, изразита естрадност и комуникација са аудиторијумом, несвакидашња спонтаност и радост музицирања. У коментарима критичара културне рубрике дневног листа „Политика“ издваја се написани утисак да Маја Рајковић прави необичне програме и свира на јединствен начин. Ретке компоненте пијанизма, она развија на сасвим особен начин, представљајући данас једну од најуспешнијих жена уметница у нашој средини.

Њено свирање карактерише темперамент и склоност ка драмско лирским контрастима. Уметница је веома убедљива  у моћним градацијама и лирским партијама. Маја Рајковић је на концерту у Замку културе, извела дела Елизабет Жаке де ла Гер, Марије Шимановске, Фани Менделсон Хенсел, Кларе Вик Шуман, Ејми Бич, Жереми Тајфер, Софије Губајдулине, Иване Стефановић, Милене Стојадиновић Милић, Иване Огњановић и Вере Миланковић.

Клавирска перспектива у Замку културе

Маја Рајковић  је рођена у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у класи Радмиле Живковић и Мирославе Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Константина Богиноа. Завршила је „Школу за високо музичко усавршавње“ у Портогруару (Италија) код истог професора, где се усавршавала у области клавира и камерне музике. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као редовни професор  на катедри за клавир. Од  1998.-2010. председник је Музичке омладине Београда, а од 2001. потпредседник МЦНМ (Mediterranean Collaboration of Musicians). Докторирала на теми „Полифони начин музичког мишљења“ на Факултету музичке уметности код др Љиљане Вукеље, 2014 . године.  Први клавирски реситал одржала је у својој четрнаестој години, а током школовања освојила је низ значајних награда за клавир и камерну музику. Добитница је Треће награде на Интернационалном пијанистичком конкурсу „Carlo Solliva“ у Италији 1984. године. Финалиста је конкурса „Рахмањинов ’93“ .На 24. Међународном такмичењу Музичке омладине освојила је трећу награду жирија и специјалну награду публике. Добитник је сребрне медаље Универзитета уметности за изузетно уметничко достигнуће на концертном подијуму и награде „Извођач године“ за 2013. годину коју додељује ревија Музика Класика. Наступала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, Гудачима Светог Ђорђа, гудачким оркестром „Душан Сковран“, Симфонијским оркестром РТЦГ. Учествовала је на фестивалима „Дани музике“ у Херцег Новом, „Моћ клавира“,  БЕМУС-у, Сплитском љету, Подгоричком љету, Херцег-фесту, Мокрањчевим данима у Неготину, конгресима ЕПТА-е, Меморијалу „Емил Хајек“, Међународној трибини композитора, Међународном фестивалу камерне музике у Портогруару, Међународном фестивалу жена музичара у Атини, Загребачком бијеналу… Концертирала је као солиста и камерни музичар у многим градовима наше земље али  и  у Италији, Немачкој, Енглеској, Француској, Грчкој, Португалу,  Хрватској, Мађарској, Албанији, САД, Луксембургу, Казахстану.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial