Skip to content

Document Header

ФИНИШ ПРОЈЕКТА „ЕКО СУВЕНИРИ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

ФИНИШ ПРОЈЕКТА „ЕКО СУВЕНИРИ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ published on

ИЗЛОЖБА РАДОВА ЕКО СУВЕНИРА

Заједничким напором и креативним радом приведен је крају  пројекат „Еко сувенири Врњачке Бање“. Као финална активност која је презентовала резултате рада свих који су се ангажовали и доприносили реализацији пројекта је изложба радова еко сувенира која је отворена 25. новембра у Библиотеци „Др Душан Радић“.

Део учесника – реализатора изложбе еко сувенирa

О сувенирима се већ годинама воде полемике у туристичкој индустрији. Произвођачима се много тога замера, а понајвише немаштовитост, недостатак креативности… Већина се слаже да преовладава кич и да је тешко пронаћи савремени сувенир који изражава идентитет, има употребну вредност, а притом је стилски и естетски привлачан. Захваљујући пројекту Центра за децу и омладину„Еко сувенири Врњачке Бање“, Врњачка Бања je добила своје оригиналне еко сувенире са врњачким мотивима, израђене од еколошки прихватљивих материјала, модерног дизајна, сувенире који су одраз традиције, културно-историјске и материјалне баштине, и изражавају аутентичне природне и туристичке вредности и атрактивности врњачке Општине, а притом задовољавају уметничке и производне стандарде.

Изложени радови еко сувенира уверили су посетиоце да су мали и млади аутори уградили у њих део своје маште, љубави и својствену оригиналност. Свако од њих је према својим могућностима изнедрио предмет који је прави артефакт њихове љубави према Врњачкој Бањи. Још значајнији аспект реализованог пројекта представља утискивање у свест младих значај еколошког приступа изради сувенира и велику важност рецилкирања.

Сумирајући утиске ученика који су учествовали у изради еко сувенира може се рећи да нису били свесни колико се вредних сировина скрива у одбаченом отпаду. Њихов заједнички закључак је да морају да постану свесни важности ограничених природних ресурса. Није довољно о томе само читати, размишљати већ и деловати, смањити непотребну потрошњу и тако спречити настанак новог отпада, што је уједно и најважнији корак, поново искористити сваки предмет који се може искористити и на крају рециклирати оно што остаје као отпад. Конкретно, у овом случају, велико је задовољство уверити се у невероватну трансформацију нечег одбаченог, безвредног у сувенир који има естетску, материјалну и употребну вредност.

Центар за децу и омладину Врњачка Бања у партнерству са привредницима и школским установама реализовала је пројекат „Еко сувенири Врњачке Бање“. Смисао пројекта је да се употребом остатака из процеса производње текстила, картона и дрвета и коришћења стаклене амбалаже из угоститељства умањи количина отпада и да те остатке млади својим креативним радом искористе за израду аутентичних еко сувенира. Општи циљ је повезивање организације са бизнис сектором ради обезбеђивања одрживости пословања и запошљавање младих.

Реализацијом овог пројекта који је финансијски подржан од Министарства заштите животне средине и наставља се уз финансијску подршку ЈП Пошта Србија, руководила је Валентина Крстић, менаџер и аутор пројекта.

Радове су изложили ученици четвртог разреда ОШ „Попински борци“ учитељица Мирјане Веселиновић Стојковић и Валентине Зајић Јовановић, ученици ОШ „Младост“ Врњци, наставника Томе Томића, чланови УРДОУР-а којима је радионице дубореза водио Милан Бугариновић и ученици Гимназије под менторством Биљане Марковић Крагуљац.

 М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial