Skip to content

Document Header

Фокус на младе 2018

Фокус на младе 2018 published on

У партнерству са Општином Врњачка Бања Повереништво СССС за општину В. Бања спроводи пројекат „Фокус на младе 2018“.Mladi u fokusu

Ради се о другој фази пројекта „Успостављање одрживог практично-политичког оквира за спровођење стручних пракси за незапослене младе“. Општи циљ пројекта који финансира Solidar Suisse Канцеларија у Београду је успостављање система за повећање запошљивости у врњачкој Општини који почива на одрживом стратешком, правном, институционалном оквиру за примену најбољих пракси у запошљавању у спровођењу мере стручна пракса. Пројекат има и специфичне циљеве: Кроз процес јавног заговарања, у сарадњи са свим релевантним актерима, утицати на усвајање препорука из практично-политичког документа из 2017. године, који је усмерен на формирање канала и механизама за учешће представника привреде у дефинисању стратешког, правног и институционалног оквира за меру стручна пракса; Унапредити меру стручна пракса кроз пилотирање решења из ове области и анализу њихове ефективности; Унапредити положај практиканата и побољшати њихове шансе да се кроз похађање стручне праксе интегришу у тржиште рада кроз пилотирање обуке за освежавање знања за практиканте у сектору угоститељства и туризма; Допринети даљем смањењу незапослености младих кроз подршку у спровођењу мере стручна пракса и подизање свести свих заинтересованих страна кроз информисање о важности решавања овог проблема и начинима за његово превазилажење.

Заменик председника општине Иван Џатић примио је у председничком Кабинету 18. априла Љубомира Ракезића, координатора пројекта, Николу Макашиновића, представника Solidar Suisse, Владу Павловића из Београдске отворене школе, представнике Националне службе за запошљавање, као и неколико послодаваца. Седници је присуствовао и Милутин Думановић, помоћник председника општине и Никола Војновић, члан Општинског већа.

– На евиденцији НСЗ је око 600 младих, од чега 120 има угоститељску струку. Трећину чине матуранти Гимназије. Преко 30% било је на евиденцији младих незапослених 2015. године, а сада је та цифра 20%, рекла је Даница Гочанин из врњачке филијале НСЗ.

– Свима је у интересу да подигнемо квалитет угоститељства, да едукујемо младе. Свака стручна помоћ нам је добродошла. Ми треба да се представимо као дестинација, рекао је Војислав Алимпијевић, директор Хотела „Зептер“.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial