Skip to content

Document Header

ГРАДИЋЕ СЕ СПОМЕНИК СВЕТОМ САВИ У ГРАЧАЦУ

ГРАДИЋЕ СЕ СПОМЕНИК СВЕТОМ САВИ У ГРАЧАЦУ published on

У последњих неколико година црква Св. Саве у Грачацу и простор око цркве је сређен као и објекат старе школе испред које је постављен и одређен мобилијар. Сам амбијент где се Црква налази је изузетно леп и занимљив. Грачанци желе да тај простор учине још атрактивнијим па су се договорили да изграде споменик Светом Сави.

Село Грачац у општини Врњачка Бања, веома је старо село Рашког округа. Грачац се налази на планини Гоч, свега 4 km, од средине магистралног пута између Врњачке Бање и Kраљева. По легенди се верује да је локална црква црква Св. Саве, подигнута још у „Савино време“, као и да је сам Свети Сава, са својим оцем Стефаном Немањом, учествовао у њеној изградњи. Свакако црква у Грачацу која носи Савино име, управо је њему и посвећена. Црква је кроз историју много страдала, и ту се крије разлог зашто не  постоје тачни подаци о времену њеног настанка и њеним ктиторима. До почетка 19-ог века, од ове цркве остали су само темељи на којима је 1812. подигнута нова црква. Грачачки парох Радован Шућуревић, обновио је ову цркву 1842. године.

Крајем јула код Цркве је одржана презентација на којој је академски вајар Иван Марковић представио идејно решење за изградњу споменика и том приликом испричао да идеја о подизању споменика није нова, и да је сада дошло време да се она реализује. Милан Костић, свештеник у цркви Свети Сава у Грачацу сматра да је посебно лепо што ће споменик бити постављен у години када се слави 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Представљању идејног решења у 3 D технологији, где се могао видети сам модел и материјал у којем ће бити израђен присуствовали су, поред бројних мештана, Бобан Ђуровић, председник и Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања. Тим поводом приређен је културно уметнички програм у којем су учествовали етно група „Руно“, Реља Живановић, Ирина Костић, а са неколико кореографија представили су се и чланови  КУД „Свети Сава“ из Грачаца.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial