Skip to content

Document Header

ХОРОВИ

ХОРОВИ published on

ХОРОВИ У КОНЦЕРТНОМ ПРОСТОРУ ЗАМКА КУЛТУРЕ

Концерт хорова,  организацији Културног центра,  одржан је последње суботе у месецу, 26. септембра, наступом хорова „ Абрашевић“ из Врњачке Бање и „Архиђакон Стефан“ из Краљева. „Хор Абрашевић“ имао је на репертоару композиције „Богородице дјево“, „Марије дјево“ „Господи помилуј, руско“ „Молитву за Србију“ Љубе Манасијевића и духовни напев „Емејзинг грејс“.

Настављајући традицију КУД „Абрашевић“, основаног далеке 1946. године, врњачки Хор „Абрашевић“ је основан 2014. године и данас има 30 чланова. Репертоар са преко 150 песама, обухвата све врсте интерпретација, примерених за овакве ансамбле, домаћих и страних аутора. Хор је одржао бројне концерте духовног, ревијалног и хуманитарног карактера као и на спортским приредбама, а наступи су одржани и ван граница земље, у Бугарској, Грчкој и Северној Македонији. Врњачки хор „Абрашевић“ наступа редовно на Врњачком карневалу, Божићном, Васкршњем концерту родољубивих песама и Преображењском концерту као и на црквеним венчањима, а од августа 2017. године, редовно, сваке недеље, као и у време великих верских празника, на литургијама у новој врњачкој цркви.

Хор сарађује са хоровима и групама из Краљева, Крушевца, Трстеника, Лучана, са Етно групом „Руно“, и хоровима из иностранства, „Орфеј“ из Бугарске, „Пензионер“ из Прилепа и „Лихнидос“ из Охрида.

Од самог почетка, хором руководи диригент Милутин Предолац, који води световни репертоар, а од ове године, диригентица је Катарина Аксентијевић, која води духовни репертоар песама.

Након отпеваног репертоара врњачког хора „Абрашевић“, концертни простор Замка културе,  испунили су звуци хора „Свети архиђакон Стефан“ из Краљева. На репертоару су били „Тропар Светом Георгију“, „Бортњански; Достојно јест“, „Агни партне“, „136. псалам“, „Херувимска песма“ Ковалевског, „Христос Воскресе“ Патерјакоа.

Историја хора „Свети архиђакон Стефан“ започиње периодом између два светска рата, када је у Краљеву постојао црквени хор, који је пратио Светог Владику Николаја Велимировића на готово свим путовањима и литургијским сабрањима све до доласка комуниста на власт, када хор престаје са радом.

Године 2018. уметничко руководство хором преузима проф. хармонике Милена Стојановић. Хор наставља са учешћем и појањем на Светим Литургијама, венчањима верника, манастирским и црквеним славама, Архијерејским Литургијама Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, на културним манифестацијама (Имендан града Краљева, Видовданско виђење поводом обележавања Видовдана, на Данима Преображења, на обележавању и парастосу поводом 14. октобра), промоцијама књига у сарадњи са Библиотеком „Стефан Првовенчани“, на увеличавању богослужења приликом Дочека иконе Пресвете Богородице Тројеручице и на другим пригодним манифестацијама.

Црквени хор „Свети архиђакон Стефан“ окупља пре свега вернике при Храму Свете Тројице и при Храму Светог Саве у Краљеву, који су љубављу и својим даром појања привржени духовној и традиционалној музици. Хор је током своје богате историје и промене стручних руководилаца истовремено и обнављао своје редове новим појцима, а као примарну активност је увек имао учешће на Светој Литургији, а затим и приближавање људи духовном животу, неговању духовне музике и саборности у оквиру заједничког појања, која не делује само у кругу његових чланова, већ и свих људи који заједно са хором учествују у животу Цркве.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial