Skip to content

Document Header

ИРАН ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈЕ ПО МОДЕЛУ „МЕРКУРА“

ИРАН ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈЕ ПО МОДЕЛУ „МЕРКУРА“ published on

У оквиру четвртог Међународног здравственог конгреса исламских земаља, који је одржан у Техерану  од 9. до 11. октобра, организована је презентација српског модела бањског туризма и студија случаја Здравственог и спа центра „Меркур“.

Директор „Меркура“ др sc. мед. Дејан Станојевић и руководилац Маркетинг службе Миодраг Миљковић, били су учесници овог Конгреса у оквиру једног од организованих панела.

Презентација „Меркура“ одржана је првог дана Конгреса у оквиру панела „Екотуризам и геотуризам“, и изазвала је велико интересовање свих присутних. Презентација модела српских бања и „Меркура“ као здравственог центра који има традицију дугу преко 70 година у примени природног фактора  – минералних вода Врњачке Бање у здравствене сврхе, изазвала је одличан пријем свих учесника. Модернизација пословања уз чување традиционалних третмана која постоји у „Меркуру“, иницирала је бројне пословне предлоге који се односе на трансфер знања и преношење модела пословања „Меркура“ на туристичке потенцијале у Ирану. Уследио је састанак директора „Меркура“ у Градском већу Техерана на коме су разматрани модели будуће сарадње. Један од наредних корака биће посета делегације Ирана Србији, како би се на лицу места упознали са потенцијалима и постојећим организационим моделима.

Данас, екотуризам и геотуризам чине велики део прихода земаља које имају природне  потенцијале, а примена терапија природним ресурсима доживеле су раст од 20% у укупном глобалном туризму. На  панелу је разматрана улога умрежавања организација у брендирању природних капацитета земаља као и начини дефинисања специјализованих тура које туристима омогућавају коришћење природних ресурса и терапија. Теме су биле и препреке и потешкоће, као и могућности и изазови улагања у овом домену.

Највећу заслугу за учешће директора „Меркура“ на овом Конгресу има Његова екселенција Драган Тодоровић, амбасадор Србије у Ирану, који је препознао шансу за пословно ангажовање и иницирао учешће на догађају.

Организатор Конгреса је Центар за развој здравственог туризма исламских земаља, уз подршку министарстава, националних и међународних здравствених организација и институција. Догађај се организује од 2015. године са циљем да игра ефикасну улогу у развоју економских односа и олакшава комуникацију између стејкхолдера у здравственој индустрији преко исламских земаља. За четврти круг овог Конгреса, експерти из владиног и приватног сектора позвани су да пронађу нове могућности сарадње и развију своју мрежу путем тржишта исламских земаља.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial