Skip to content

Document Header

Изложба фотографија Љубивоја Ршумовића

Изложба фотографија Љубивоја Ршумовића published on

У оквиру Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба, у холу Хотела „Цептер“ отворена је изложба фотографија чувеног дечијег песника Љубивоја Ршумовића под називом „Људи које срећом срећем“, поводом 60 година стваралаштва.Rsumovic

Несвакидашњи изазов имали су посетиоци. Видели су још један дар Ршумовићев. Читаву изложбу прати песма „Људи које срећом срећем“. Публици је представљено више од 70 фотографских портрета међу којима су: Момо Капор, Бранко Ћопић, Светлана Велмар Јанковић, Бранко Милићевић Коцкица, Матија Бећковић, Добрица Ерић, Данило Киш, Душко Радовић, Драган Лаковић, Раша Попов, Радован Караџић, Владета Јеротић…

– Ја сам имао три хобија у животу. Један хоби је био спорт. Бавио сам се кошарком, па онда каратеом 15 година и ту сам доживео највише успеха, на неки начин. Основао сам са Илијом Јогром КК „Црвена звезда“. Такмичио сам се за „Црвену звезду“, ишаo на Светско првенство у Јапан.

Други хоби ми је фотографија. Прва књига коју сам у животу добио био је један стрип „Три угурсуза“. Тада сам схватио да и цртежи могу да говоре, да причају приче. И, наравно, после тога је дошао филм. Гледао сам оне наше прве филмове, а између осталог и филм „Вива Запата“ у којем Марлон Брандо игра и на крају гине. И оно што ме је у том филму одушевило, то је управо фотографија. Фотографија као документ, као нешто што може да говори . Е, сад, шта би могло да говори о људима него њихово лице. Ја сам целог живота, на неки начин, ловио те приче са лица људи које сам срећом сретао у животу, тако да имам песме написане о њима, прочитане са њихових лица, 74 портрета.

И наравно, трећи мој хоби јесте писање прича, песама, драма. Дакле, никад нисам писање схватао као неку професионалну обавезу, поготову не нешто што мора да се ради. То је оно што сам ја радио у слободно време и оно где сам ја убедио себе да морам бити сарадник неког Демијурга, малтене стваралац, помоћник, асистент Богу, јер стварам нешто што до тада није постојало. И тако сам се трудио да свака моја нова књига буде нешто другачија од оне претходне. Тако је настала књига песама „Песме уличарке“ у којој су наслови фотографије, рекао нам је Љубивоје Ршумовић након отварања изложбе.

М.Ст.Ј.

 

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial