Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА published on

ПРВА ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У КРАЉЕВУ НАГРАЂЕН ЂОРЂЕ ПЕТРОВИЋ, ПОХВАЉЕНА МАРИЈА АЋИМОВИЋizlozba fotografija vrnjacke novine

У организацији Културног центра Рибница 3. фебруара отворена је Прва годишња изложба фотографија у Галерији КЦ у Краљеву. Своје фотографије публици су представила 46 излагача са подручја Рашког округа.
Равноправно су награђена три аутора: Оља Симовић, Ђорђе Петровић из Врњачке Бање и Млађан Бањац. Похваљени су: Марија Аћимовић из Вранеша, Екатарина Љубимцева и Сташа Мијалковић.
Жири су чинили: мр сликарства Миладин Отовић, Вук Недељковић – историчар уметности, и уредник ликовне редакције КЦР Милорад Вујашанин Цујо – сликар.

Ђорђе Петровић представио се са две фотографије: „Стара планина“ која је однела прву награду и „Гоч“. Ђорђе се бави фотографијом већ 20 година. Добитник је више награда и признања.

– Љубав према фотографији наследио сам од свог оца Рајка Петровића. Његове фотографије бележе лепоту Врњачке Бање и дан данас су познате. Ја сам само наставио где је он стао. Са великим задовољством овековечавам својим фотоапаратом природне лепоте и портрете, рекао нам је Ђорђе Петровић.

– Све моје фотографије настају спонтано, на мојим путовањима кроз Србију. Фотографисање је део мог упознавања са новим и необичним људима, местима, обичајима. Аматерски сам фотограф и по први пут сам учествовала на конкурсу за изложбу фотографија. Похвала коју сам добила свакако ће бити подстрек за даље усавршавање на пољу фотографије, каже Марија Аћимовић, археолог.

М.Ст.Ј. 

АМБУЛАНТА У РУЂИНЦИМА У СЛУЖБИ КОВИДА

ДВЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ У ВРЊАЧКОЈ ОПШТИНИ

Због великог броја пацијената позитивних на Ковид 19, управа Дома здравља „Др Никола Џамић“ донела је одлуку да амбуланта у Руђинцима буде стављена у Ковид  систем односно да за сада пређе и функционише као   Ковид амбуланта.  И ова, као и амбуланта у Новом Селу радиће у две смене од 7 до 21 сат радним данима а викендом од 7 до 18 часова.

– У амбуланти у Руђинцима се неће радити PSR тестови већ само антигенски, нови брзи тестови који заправо  имају једну нелагодност а то је да уколико се пацијент врати на преглед после петог дана од почетка симптома, тај тест не може да буде позитиван или негативан, дакле тест тада нема  дијагностичку вредност, рекла је др  Зорица Шарац Лаковић, заменик директора  Дома здравља „Др Никола Џамић“.

Контакт телефон у Ковид амбуланти у Руђинцима је 036/612124 за све информације које су пацијентима потребне.

– Због великог оптерећења амбуланте у Новом Селу  отворили смо Руђинце, пре свега због тога да би пацијенти имали могућност да се информишу колико је њих  на чекању за преглед. Када смо одлучили да амбуланту у Руђинцима ставимо у Ковид систем, имали смо идеју да се мештани Руђинаца, Штулца и Врњаца јављају у ову амбуланту а да се мештани Новог Села, Подунаваца, Грачаца и Вранеша  јављају у амбуланту у Новом Селу. Кажем, то је била наша првобитна идеја, међутим ми не можемо да утичемо на пацијенте где ће се они јавити јер ако је негде јако велика гужва, вероватно ће отићи на преглед у другу амбуланту ако  тамо мање људи чека на преглед, додала је др Шарац.

Многе специјалистичке службе  врњачког Дома здравља стављене су у службу Ковида. ОРЛ, Психијатријска амбуланта и Служба физикалне медицине неће радити до даљњег  а лекари су у Кол центру.

Амбуланта у Руђинцима

Новина је и то да антигенски, брзи тест, може да се ради и на педијатрији а сестре су обучене да могу да раде поменуте тестове. На педијатрији ће бити рађена и тријажа тако да малишане више није потребно водити у Ковид амбуланту у Ново Село већ ће само малишани код којих постоји нека индикација за PSR бити упућени у амбуланту у Ново Село. Иначе Лабораторија је  такође у служби Ковид пацијената док ће онколошки  пацијенти и они који се припремају за оперативне захвате, анализе  радити у Специјалној болници за интерне болести.

А.С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial