Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА published on

ПРВА ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У КРАЉЕВУ НАГРАЂЕН ЂОРЂЕ ПЕТРОВИЋ, ПОХВАЉЕНА МАРИЈА АЋИМОВИЋizlozba fotografija vrnjacke novine

У организацији Културног центра Рибница 3. фебруара отворена је Прва годишња изложба фотографија у Галерији КЦ у Краљеву. Своје фотографије публици су представила 46 излагача са подручја Рашког округа.
Равноправно су награђена три аутора: Оља Симовић, Ђорђе Петровић из Врњачке Бање и Млађан Бањац. Похваљени су: Марија Аћимовић из Вранеша, Екатарина Љубимцева и Сташа Мијалковић.
Жири су чинили: мр сликарства Миладин Отовић, Вук Недељковић – историчар уметности, и уредник ликовне редакције КЦР Милорад Вујашанин Цујо – сликар.

Ђорђе Петровић представио се са две фотографије: „Стара планина“ која је однела прву награду и „Гоч“. Ђорђе се бави фотографијом већ 20 година. Добитник је више награда и признања.

– Љубав према фотографији наследио сам од свог оца Рајка Петровића. Његове фотографије бележе лепоту Врњачке Бање и дан данас су познате. Ја сам само наставио где је он стао. Са великим задовољством овековечавам својим фотоапаратом природне лепоте и портрете, рекао нам је Ђорђе Петровић.

– Све моје фотографије настају спонтано, на мојим путовањима кроз Србију. Фотографисање је део мог упознавања са новим и необичним људима, местима, обичајима. Аматерски сам фотограф и по први пут сам учествовала на конкурсу за изложбу фотографија. Похвала коју сам добила свакако ће бити подстрек за даље усавршавање на пољу фотографије, каже Марија Аћимовић, археолог.

М.Ст.Ј. 

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА СПОРТСКА ХАЛА У НОВОМ СЕЛУ

У изградњу спортске хале при ОШ „Бане Миленковић“ уложено је преко 50 милиона динара. То је још један у низу инфраструктурних објеката од великог значаја за Општину Врњачка Бања. Хала ће омогућити деци и омладини Новог Села да се у врхунским условима баве спортом, а користиће је и спортски клубови и репрезентације које долазе на припреме у В. Бању. Модерна спортска хала има 1.200 квадрата а анекс обухвата и 500 квадратних метара – 4 учионице, свлачионице и тоалете.

Окупљеним ученицима, мештанима Новог Села и гостима обратио се Бобан Ђуровић, председник општине.

–  Посебна захвалност премијерки и Влади што су имали прилику да виде оно што је Врњачка Бања урадила у последњих неколико година, да В. Бању мапирају у једну од развојних туристичких дестинација у Србији, да покажемо шта су наши планови за будућност В. Бање, да покажемо одговорност, бригу за наш народ, наша места, наша села, за наше инвестиције и да тражимо још већу подршку. Све ово не бисмо могли да урадимо да није било подршке  Владе и ресорних министарстава и, посебно, Александра Вучића који је још 2014. године у својству премијера посетио В. Бању када смо отворили Централни парк и када смо предочили планове о враћању некадашњег сјаја Врњачкој Бањи, али и нашим селима. Хвала Богу, ми смо тада добили пријатељску руку јер је неко веровао у нас, веровао је у ову генерацију која води В. Бању, дао нам је шансу, не само новац, дао нам је подршку да можемо да подижемо нашу Врњачку Бању.

Посебно ми се допала реченица коју је рекао господин министар Љајић, мало пре, да сваки пут уложен новац у Врњачку Бању је нешто што је завршено, нешто је добро и нешто што је трајно. То значи да ми умемо да препознамо праве пројекте и да умемо новац правилно да потрошимо и да умемо да обрадујемо наше грађане, пре свега вас који живите у В. Бањи и околини, али и оне који долазе у В. Бању, јер ми смо туристичко место и годишње примимо преко 400.000 људи који дођу у Бању и који носе слику не само о Бањи, већ носе слику и о Србији, поготово они који долазе из иностранства.

Данас смо се окупили овде да отворимо после неколико година започети пројекат који је на жалост имао судски епилог и ми смо одмах по завршетку спора определили новац и уз подршку Министарства привреде које је партиципирало у овом пројекту, у другој фази која кошта 45 милиона динара. Господину Стевановићу испред Министарства привреде смо неизмерно захвални. Он не само да је помогао овај пројекат, помогао је и да у тешким тренуцима Врњачке Бање 2012. године одржи виталним ХТП „Фонтану“ давајући средства у виду субвенција, да бисмо одржали туризам јер једини хотел који је у том тренутку радио био је Хотел „Соларис“. Зато сам ја том човеку као представнику Владе и као свом великом пријатељу неизмерно захвалан, а и сви Бањчани треба да му буду захвални, јер на бази тих темеља смо данас дошли до резултата у области хотелијерства и туризма које имамо.

Требало је решити судски спор овде, па наставити изградњу хале, требало је донети сет закона који би омогућили да Србија може да се развија овако, да Врњачка Бања може да се развија овако. Е, то што грађани не виде, а што је био услов, то је оно што је премијерка са својим тимом људи урадила за Србију, рекао је Бобан Ђуровић. 

– Када изађете из зграде Владе Србије, са састанака, путовања, припрема и усвајања закона, скупштинских заседања, и дођете у реалан свет, у Врњачку Бању, драго вам је да видите да су се ствари промениле, да видите да је нешто лепше. Да постоји неки пут који пре није постојао, нова сала која није постојала, нови хотели са новим радним местима. Шест хотела у изграђено је у последњих годину и по дана и завршена је прва фаза реконструкције Дома здравља. И следеће године биће још три нова хотела са пет звездица. Пре седам година у Врњачкој Бањи било је 5.000 незапослених, сада их је око 2.700. Идемо напред, боље је! Знам да није довољно брзо, знам да побољшање не осећа још увек сваки појединачни грађанин Србије, знам да морамо још много да радимо, али идемо напред! Да сваки дан урадимо нешто ново за све нас.

Овакве сале су, нажалост, још увек ретке и у Београду, али ускоро ће их бити по читавој Србији. Да би управо наши најмлађи суграђани, не само имали где да се играју, него да знају да бринемо о њима, да је нама важно где и како одрастају и живе. Да знају да ће ова земља сутра бринути о њима, да остану овде у Србији. Да наставимо даље заједно да се боримо и за бољу Врњачку Бању и за бољу Србију и свако појединачно село, општину и град у нашој земљи, изјавила је приликом отварања спортске хале премијерка Ана Брнабић и нагласила да се из Врњачке Бање кући враћа са најмање четири конкретна и приоритетна задатка.

– То је најпре завршетак Националног ватерполо центра и у то треба да уложимо још неких 350 милиона динара. Почели смо, морамо да завршимо. Шампиони смо у ватерполу и овакав центар ће привући многе клубове и репрезентације да се овде припремау и тренирају. Потом, морамо да решимо статус врњачких хотела који су у власништву државе, односно Војске и Железница Србије. Морамо да их поправимо, или приватизујемо или нађемо стратешког партнера. Уз то, морамо да уведемо брзи бежични интернерт најмање у овoj школи. Данас смо поклонили пет лап-топ рачунара, биће их још више. Уз изградњу Моравског коридора, аеродром „Морава“ учинићемо све за развој туризма и привреде овог краја, рекла је Ана Брнабић.

M.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial