Skip to content

Document Header

Изложба “Франц Винтер” гостовала у Нишу

Изложба “Франц Винтер” гостовала у Нишу published on

У Галерији Друштва архитеката Ниша (ДАН) од 11. до 16 октобра 2016.  године, у оквиру манифестације „Дани архитектуре Ниша“ која траје од 1. октобра до 1. новембра и обухвата четири изложбе које се недељно смењују уз бројна предавања, трибине и конкурсе, отворена је изложба „Франц Винтер и Србија као копча Европе и Истока“  аутора Јелене Боровић – Димић, вишег кустоса Завичајног музеја „Замка културе“, Културног центра Врњачке Бање.vinter-plakat-za-nis

Отварајући изложбу о Францу Винтеру,  Сима Гушић је нагласио да је „Винтер урадио први генерални план Ниша“ и да је он „веома значајан инжењер из периода с краја 19. века“.

Иначе изложба „Франц Винтер и Србија као копча Европе и Истока“  је настала као резултат пројекта Завичајног музеја-Замка културе, Културног центра Врњачке Бање, који су финансирали Министарство културе Републике Србије и Аустријски културни форум, Аустријске амбасаде у Београду. У Нишу је изложено 26 паноа рађених у дигитал принту на фолији.izlozba-nis

Франц – Фрањa Густав Винтер (1829 – пре 1909) је рођен у Бечу, а у Србију је дошао 1866. године. Винтер је радио у Mинистарству грађевина Кнежевине Србије од 1867. године као контрактуални сарадник.  Био је ангажован на пословима пројектовања, трасирања и изградње прве пруге у Србији (Београд –Ниш). Од 1884. до 1887. године је радио у Инспекторату у Нишу. По извесним подацима радио је и регулациони план Трстеника и план нове школе „Свети Сава“, која је подигнута 1873. године. У Врњачкој Бањи је урадио регулациони план, план Курсалона (1892) парка и низа објеката.

Одмах по окончању Српско-турских ратова је урадио „Регулациони план вароши Ниша“ 1878. године, претварајући оријенталну касабу у европски град.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial