Skip to content

Document Header

Изложба грнчарије: “Од земље и огња позлатице”

Изложба грнчарије: “Од земље и огња позлатице” published on

У Замку културе, 26. септембра, отворена је изложба занатске и уметничке грнчарије Велимира Ђорђевића.Od-zenlja-i-ognja-pozlatica-izlozba-radova

– Изожба представља рад једног од највећих представника пиротско-белопаланачког грнчарства. Кажем једног јер је после Драгана Живковића који је радио пре Првог светског рата, други врхунски представник био Милован Стојановић Мис који је живео и радио у Врњачкој Бањи, рекла је Јелена Боровић Димић.

Изложбу коју ће Врњчани и гости моћи да виде до 27. октобра, отворио је др Дејан Крстић, в.д. директор Народног музеја у Зајечару.Od zemlje i ognja pozlatice

– Зајечар је имао срећу да се године 1967. у њега насели и грнчар Велимир Ђорђевић, рођен 1943. године у Великом Суводолу код Пирота. Он врло брзо постаје део културног идентитета не само Зајечара већ и читаве Србије. Реч је о изузетно добром мајстору грнчару који је сачувао висока занатска достигнућа пиротског грнчарства, доследно чувајући традиционалне технике и форме. Он је своје умеће и уметнички надградио и постао један од најпознатијих наивних уметника Србије и Југославије. Из његове радионице у којој ради са сином Томиславом, деценијама излазе занатски предмети изузетног квалитета и оригинални примерци наивне уметности,рекао је др Дејан Крстић.

Изложени предмети део су личне збирке мајсторових радова које он чува и неотуђује, док је део одабраних радова из продајне галерије.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial