Skip to content

Document Header

ИЗЛОЖБА ПОСВЕТА, ПОТПИСА И ФОТОГРАФИЈА ИЗ РЕГИСТРАТУРЕ БИБЛИОФОНОТЕКЕ ЗОРАНА РАЈИЋА

ИЗЛОЖБА ПОСВЕТА, ПОТПИСА И ФОТОГРАФИЈА ИЗ РЕГИСТРАТУРЕ БИБЛИОФОНОТЕКЕ ЗОРАНА РАЈИЋА published on

Изложба је отворена 12. јуна и трајаће до 30. јуна 2020. године, у салону Народне библиотеке „Др Душан Радић“. Аутор изложбе је Зоран Рајић.

Поставка броји 44 експоната (36 књига, 6 фотографија и 2 плаката) и као таква је само један сегмент документарног серијала Библиофонотека. Иначе, на сајту Народне библиотеке „Др Душан Радић“ Врњачка Бања, до сада је постављена је 131 епизода овог документарног серијала. Јубиларна 150. прича из Библиофонотеке је половином новембра ове 2020. године. Публику је најпре поздравио Дејан Лучић, директор Библиотеке. Обраћајући се бројним званицама и гостима, аутор се посебно захвалио организатору, пратиоцима сајта, те редакцијама ВРТ-а и Врњачких новина. Отварајући изложбу, Зоран Рајић је, између осталог, рекао:

  Уметности нема без аутодеструкције, без срљања у сопствену пропаст, без сатирања себе самога, не може се добити нова вредност, јер је заправо самоуништавање нови стваралачки чин нечег другог још лепшег од оног што је постојало првобитно и што ће га надживети… Да изговорим, како се може сликати и цртати речима и причати и писати сликом и цртежом… Отуда је свака посвета на овој изложби и сваки потпис на страницама ових књига прича за себе, прича за нову причу, те мали и скромни омаж великим ствараоцима који више нису са нама… За протекле две сезоне ово је већ моје јубиларно треће појављивање у нашој Библиотеци у улози мајстора малих форми, што се само два пута десило за претходне три деценије, тако да сам ја сада дефинитивно и озбиљно забринут за своје здравље… Још ме само интересује да ли неко педантно води записник о овим догађањима? Отуда изложбу што пре проглашавам отвореном да ме усуд не би претекао, изјавио је Зоран Рајић,  аутор изложбе и документарног серијала Библиофонотека.     

У пратећем получасовном програму отварања изложбе наступио је музичар Миша Рајић одсвиравши неколико џез композиција на клавиру.

Мирослав Сташић

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial