Skip to content

Document Header

ЈАВНИ ЧАС УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ

ЈАВНИ ЧАС УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ published on

СТВАРАЛАЧКА ГЕНИЈАЛНОСТ ЛЕОНАРДА ДА ВИНЧИЈА

Инспирисаност генијалношћу Леонарда да Винчија у синергији професора и ученика Гимназије резултирала је изузетним јавним часом који је одржан 18. априла у Библиотеци „Др Душан Радић“.

Учествовали су ученици од првог до четвртог разреда уз мултидисциплинарни приступ датој теми. Било је речи о историјској епохи хуманизма и ренесансе, о догађајима и најпознатијим личностима које су обележиле овај период.

– Мени је заиста велико задовољство да могу да представим овај огледни час који је настао поводом обележавања 500 година од смрти Леонарда да Винчија. Овај јавни час настао је захваљујући сарадњи колега који предају друштвене предмете и настао је на часовима психологије, социологије, историје и историје уметности, а помогли су и професори књижевности и филозофије, а ту је и УНЕСКО клуб јер је Гимназија чланица Клуба. Наша данашња тема је стваралаштво и генијалност у делима Леонарда да Винчија са освртом на хуманизам и ренесансу и социолошким условима у том периоду, рекла је Светлана Магделинић, професор психологије и најавила ученике другог разреда који су упознали присутне са темом, процесом мишљења, стваралачким мишљењем, односима између стваралаштва и интелигенције, особина личности и услова средине. Катарина Попчић изнела је биографске податке, а посебно занимљиво било је чути музички аранжман на основу нота које представљају храна и руке Христа и апостола на слици „Тајна вечера“ и интересантне појединости о „Мона Лизи“ које је изнела ученица Биљане Марковић Крагуљац, професорке историје уметности.

О стваралаштву човека ни са неба ни са земље надахнуто је говорио Марко Сарамандић уз илустрацију свог пројекта инспирисаног Да Винчијевим самопотпорним мостом.

Ученике који су говорили о хуманизму и ренесанси као и о чувеној породици Медичи из Фиренце која је финансирала бројне уметнике најавила је Ивана Радивојевић, професор историје.

Социолошки приступ је дат са становништва односа у браку и породици, женског рада и права, образовања, мајчинства, монаштва и вештичарења захваљујући студиозном приступу ученица IV-2, под менторством Јасне Вукмировић, професорке социологије.

Јавни час је уоквирио  наступ етно-групе „Руно“, која је музиком, инструментима и емоцијама вратила присутне у период ренесансе.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial