Skip to content

Document Header

Како је настала песма Јелена – Болеро

Како је настала песма Јелена – Болеро published on

Да ли сте знали о чему се заправо ради у легендарној песми групе Болеро – Јелена. Послушајте још једном ову песму и прочитајте како је настала, нећете остати равнодушни.vrnjacke novine bolero jelena

Музичка сцена ЕX Југославије осамдесетих година прошлог века била је толико разноврсна и квалитетна да је свака нова група стварно морала понудити нешто заиста вредно да би се носила са јаком конкуренцијом попут Екатарине Велике, Азре, Забрањеног Пушења, Леб и сол и многих других роцк бендова. Тада се чинило да лоших група и није било. Могло је само бити да ти се нека од њих више свиђа, а нека мање. У таквом окружењу појавила се мала рок група „Болеро“ и за врло кратко време, својим стилом и музиком, пронашла пут до срца многих од нас.
Након дугих година вежбања у подруму Дома „Васа Пелагић“ на Грбавици, 1986. године, група „Болеро“ први пут је изашла у јавност са својом ударном песмом „Галебови“. У врло кратком времену песма привлачи пажњу публике и на неки начин, постаје химна ове сада већ антологијске рок групе. Карактеристичан вокал певача Милета Анђелића и специфичан музички изражај фронтмена Мише Мирослава Бартулице, укомпоновани у целину названу једноставно „Болеро“, били су нешто јединствено на просторима бивше Југославије. Романтичне песме благих нота задржавале су у себи јак емоционални набој.
Други албум групе „Болеро“ снимљен је у Студиу 1 РТВ Сарајево. На овом албуму се појављује и антологијска нумера „Јелена“ којом група једноставно плени позорност на себе. 

Иако су многи од нас у стиховима попут „Нисмо сви из љубави стигли на овај свет“ и „Још постоје истине које воле болети“ проналазили део своје личне биографије и песму поистовећивали са великим љубавима у свом животу, песма „Јелена“, у ствари, има сасвим други мотив. Тужна и сурово реална, песма „Јелена“ посвећена је мајци једног од чланова бенда ког је оставила у сиротишту.
Након другог албума, група престаје са радом 1989.године у намери да сачека нека „боља времена“. Али, уместо њих убрзо је уследила сурова ратна стварност која је прекинула све музичке активности групе „Болеро“.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial