Skip to content

Document Header

“Кир Јања” за средњошколце

“Кир Јања” за средњошколце published on

У врњачком Биоскопу 18. октобра, изведена је представа Врњачког аматерског позоришта „Кир Јања“, рађена по тексту истоименог комада једног од најбољих српских комедиографа Јована Стерије Поповића.Kir Janja

Ликове су тумачили: Војислав Лаковић (Кир Јања), Марина Миладиновић (Јуца), Јелена Сеочанац (Катица), Марко Јаковљевић (нотарош Мишић), Милош Николенџић (Кир Дима) и Александар Јовановић (слуга Петар). Део креативног тима који је радио на стварању представе су и: Марина Бурмаз, суфлер, Милена Марјановић, лектор, Драган Црноглавац, Саша Равилић и Дејан Ђорђевић, техничка подршка, Анкица Мутавџић, шминкер, костимограф и сценограф и Лазар Лаковић, тон мајстор.

– Биоскопску салу испуњавао је смех, аплаузи након сваке сцене и овације на крају представе. Ученици Угоститељско-туристичке школе , који су били најбројнија публика, уживали су у представи коментаришући сваку сцену након представе, осуђујући Кир Јању и његов тврдичлук који превазилази границе нормалног понашања, сматрајући да све што му се дешава, он и заслужује. Закључују да не треба бити расипник али ни оваква „стипса“ како ови тинејџери називају такве људе. Препуни утисака, такође, наши ученици кажу да су глумци били на висини свог глумачког задатка.

Придружујем се ученицима и додала бих да су ови млади људи превазишли аматерску глуму и истакла бих да оно што их краси је ведрина, воља и љубав према глуми и позоришту, рекла нам је Олгица Кнежевић, профосор Српског језика и књижевности у Угоститељско-туристичкој школи.

–  Публика је нарочито била задивљена српско-грчким жаргоном Кир Јање, који је допринео појачавању индивидуализације овог комичног лика.  Он је дошао до изражаја не само у дијалозима са осталим ликовима на сцени, већ и у монолозима при којима се лирским тоном обраћа својим дукатима, што је било истакнуто посебним сценским осветљењем. То је допринело да се важни делови драмске радње издвоје и ефектно нагласе.

Како је ово извођење било посебно намењено ученицима, средњошколцима, сматрам да ће им адаптација овог дела успешно помоћи да боље разумеју карактер главног лика, садржај драмске радње и њене идеје, а самим тим ће се боље припремити за анализу дела на часовима, рекла нам је након представе Андријана Матовић Радоњић, профосор Српског језика и књижевности у Гимназији Врњачка Бања.

М.Ст.Ј.

 

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial